BMW iDRIVE νέας γενιάς με χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης


Η νέα γενιά BMW iDrive μεταφέρει την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος σε ένα ψηφιακό μέλλον με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

  • 16/3/2021

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της BMW επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επικοινωνεί με τον οδηγό και τους επιβάτες, λειτουργώντας ως ψηφιακός, έξυπνος και προνοητικός βοηθός σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μέσα από ένα φυσικό διάλογο επιτυγχάνεται η ακριβής προσαρμογή όλων των λειτουργιών που ελέγχονται μέσω του BMW iDrive στις ανάγκες και προτιμήσεις του οδηγού ανάλογα με τις απαιτήσεις. Τη μοναδική εμπειρία χρήστη υποστηρίζει τo νέο BMW Operating System 8, μία νέα γενιά οθονών, χειριστηρίων αφής, λογισμικού και η ισχυρή συνδεσιμότητα και επεξεργασία δεδομένων. Το νέο iDrive θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων, κάνοντας το ντεμπούτο του αργότερα στην BMW iX ενώ θα ακολουθήσει η BMW i4.

Η ικανότητα του BMW Intelligent Personal Assistant να προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες και συνήθειες του οδηγού, και στην εκάστοτε κατάσταση, το καθιστά  – περισσότερο από ποτέ – κεντρικό λειτουργικό κανάλι αλληλεπίδρασης ανθρώπου / μηχανής. Ο σχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος στοχεύει στην επίτευξη διάδρασης μέσω διαλόγου με φυσική γλώσσα και λειτουργίες αφής μέσω του BMW Curved Display. Επίσης, υπάρχει η καινοτομία “Great Entrance Moments”, που εμπλουτίζει με συναίσθημα τη σχέση μεταξύ οδηγού και οχήματος πριν καν ο οδηγός εισέλθει σε αυτό.

Αυτή η νέα εμπειρία καλωσορίζει τον οδηγό ώστε να νιώσει ευπρόσδεκτος με μία προσεκτικά ενορχηστρωμένη ρουτίνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι νέες επιλογές που ονομάζονται My Modes, δημιουργούν ξεχωριστές στιγμές μέσα από τη συνολική αλληλεπίδραση των διαφόρων λειτουργιών, με όλα τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου να προσαρμόζονται στην εκάστοτε κατάσταση.

Το νέο BMW iDrive επεξεργάζεται συνεχώς μία μεγάλη ποσότητα αυτοπαραγόμενων δεδομένων, διαδικτυακές πληροφορίες και πληροφορίες από το στόλο οχημάτων του BMW Group για την υλοποίηση των επιθυμιών του οδηγού. Το BMW ID ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη εξατομίκευση. Το σύστημα αναγνωρίζει επαναλαμβανόμενες καταστάσεις, μαθαίνει από αυτές και υποδεικνύει πώς οι λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιούνται ανάλογα. Χάρη στο Remote Software Upgrade, το νέο BMW iDrive βελτιώνεται μέσω τακτικών over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεων και ενσωμάτωσης πρόσθετων λειτουργιών, ενώ είναι πάντα επικαιροποιημένο.

Η πιο χαρακτηριστική νέα προσθήκη στα φυσικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου είναι το BMW Curved Display, που περιλαμβάνει την απεικόνιση πληροφοριών και χειριστηρίων αφής. Αυτή η κυρτή οθόνη αποτελεί μία φουτουριστική εκδοχή του παραδοσιακού οδηγοκεντρικού σχεδιαστικού προσανατολισμού του cockpit των μοντέλων BMW. Το BMW Curved Display είναι σαφώς κεκλιμένο προς τον οδηγό για λόγους εργονομίας κάνοντας το διαισθητικό έλεγχο μέσω αφής ακόμα πιο άμεσο. Σε αυτό το νέο BMW Curved Display, το τμήμα της οθόνης ενδείξεων (12,3”) και το τμήμα ελέγχου (14,9”) συγχωνεύονται σε μια μονάδα. Εφαρμόζοντας την αρχή “Act, Locate & Inform”, όλες οι πληροφορίες κατανέμονται με σαφήνεια στην οθόνη, προάγοντας τον οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του cockpit σε νέο επίπεδο. Χάρη στη λειτουργία φιλτραρίσματος (Pre-filtering) μόνο πληροφορίες σχετικές με την οδηγική κατάσταση εμφανίζονται – σε σημεία όπου γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον οδηγό.

Ο φωνητικός έλεγχος (Voice control) και η λειτουργία αφής του BMW Curved Display ήταν η Νο.1 προτεραιότητα ως προς τις επιλογές χρήσης στη φάση εξέλιξης του νέου BMW iDrive. Ο αριθμός μπουτόν και διακοπτών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Την ίδια στιγμή,  χειριστήρια για σχετικές και συχνές βασικές λειτουργίες παραμένουν στις θέσεις που ο οδηγός βρίσκει διαισθητικά. Τα πάνελ ελέγχου στην κεντρική κονσόλα και τον πίνακα οργάνων υιοθετούν μία νέα, εντυπωσιακά καθαρή και μινιμαλιστική σχεδίαση. Το γνώριμο iDrive Controller είναι το βασικό στοιχείο ελέγχου στην κεντρική κονσόλα. Το Touch Controller, σχεδιασμένο με εξαιρετικά έξυπνο κρυστάλλινο φινίρισμα για την BMW iX, αναδεικνύεται με ένα πλαίσιο σε Gold Bronze.