BMW M140i με υβριδικό turbo και στόχο τους 744 ίππους (Video)


Παρά την εργοστασιακή εμφάνιση αυτής της σειράς 1 της BMW M140i, οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά κυρίως λόγω της αντικατάστασης του turbo, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή…

  • 22/4/2021

Μετά τη σύντομη ζωή της εκρηκτικής έκδοσης Μ της σειράς 1 της BMW, οι Γερμανοί κατασκευαστές αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονταν άλλο πια, ένα καθαρόαιμο μοντέλο επιδόσεων και δεν ξαναέβγαλαν κάτι τόσο ισχυρό σε αυτήν την κατηγορία. Παρόλο που οι συμπατριώτες τους στην BMW και στην Mercedes-AMG έχουν έντονη παρουσία.

Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι αποφάσισαν επίσης να μεταφέρουν την κίνηση από τους πίσω τροχούς, στον εμπρός άξονα. Κάτι που σημαίνει πως θέλησαν να απλουστεύσουν τα πράγματα και να δώσουν περισσότερη σημασία στη μείωση της κατανάλωσης, παρά στις επιδόσεις. 

Αν κάποιος επιθυμεί διακαώς μια πισωκίνητη BMW της σειράς 1, θα πρέπει να επιλέξει τη προηγούμενη γενιά «F20», η παραγωγή της οποίας σταμάτησε δύο χρόνια πριν, διότι η σημερινή «F40» είναι προσθιοκίνητη, ως γνωστόν. Όμως ο Βρετανός YouTuber «TR Hamza» δεν επέλεξε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μόνο για αυτό το λόγο.

Αλλά διότι αυτή τη στιγμή η πιο ισχυρή σειρά 1 της BMW είναι η M135i, που φοράει 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα με 306 ίππους, ενώ η προηγούμενη γενιά Μ140i χρησιμοποιούσε 6κύλινδρο 3λιτρο μοτέρ με μέγιστη ισχύ 340 ίππους. Δεν πρόκειται για Μ, αλλά την κάνει τη «δουλειά του».

Επομένως αν θέλατε να διαλέξετε μεταξύ των δύο για να βγάλετε ακόμη μεγαλύτερη ιπποδύναμη, φτιάχνοντας έναν «under cover killer» ποιό θα επιλέγατε; Μην απαντήσετε, το ερώτημα είναι ρητορικό.

Έτσι, ο Hamza ξεκινάει τοποθετώντας ένα υβριδικό turbo «Pure 800», το οποίο εγγυάται το ελάχιστο ιπποδύναμη 594 ίππων. Με ισχυρότερη βενζίνη ή κάποιο μίγμα αιθανόλης μπορεί να φτάσει και τους 744 ίππους, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Το project του Hamza βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο προς το παρόν και η επίσκεψή του στο δυναμόμετρο δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελαν, παρά την αιθανόλη που χρησιμοποίησαν για καύσιμο. Η μέγιστη ισχύς που απέδωσε ήταν 542 ίπποι, πολύ χαμηλότερα από τις μάλλον υψηλές προσδοκίες τους.