BMW X1 με 220 ίππους και κατανάλωση 1,7 λίτρα/100 χλμ.


Αποδίδοντας 220 ίππους και 385 Nm ροπής, η plug-in υβριδική BMW X1 διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στην κατηγορία των μικρομεσαίων διαστάσεων crossovers.

  • 12/5/2020

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης περνά η BMW X1 η γκάμα της οποίας υποδέχεται την πρώτη plug-in υβριδική έκδοση.

Διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά, η BMW X1 xDrive25e συνδυάζει τη λειτουργία ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,5 λίτρου με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, αποδίδοντας συνδυαστικά 220 ίππους και 385 Nm ροπής.

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται τοποθετημένος στον πίσω άξονα όντας επιφορτισμένος με την κίνηση των πίσω τροχών, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα τετρακίνησης. Το σύστημα μετάδοσης ολοκληρώνεται από το αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων το οποίο συνδέεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης του 1,5 λίτρου.

Με τη σειρά τους, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία που φτάνει έως και τα 57 χιλιόμετρα, γεγονός που περιορίζει τη μέση τιμή της κατανάλωσης καυσίμου στα 1,7 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 39 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Τοποθετημένες στο πίσω τμήμα του αμαξώματος, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου περιορίζουν τον χώρο αποσκευών κατά 50 λίτρα, ενώ το σύνολο του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης έχει επιβαρύνει το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου κατά περίπου 150 κιλά.

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις, η διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα με τη συνδυαστική λειτουργία και των δύο κινητήρων φτάνει τα 195 χλμ./ώρα.

Η BMW xDrive25e προσφέρει τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας (Auto eDrive, Max eDrive και Save Battery) ώστε να κατανείμει με τον πλέον ορθολογικό τρόπο τα ενεργειακά αποθέματα του αυτοκινήτου και να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.

Αντιστοίχως, υπάρχουν και τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Eco Pro, Normal, και Sport) τα οποία προσαρμόζουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου στη επιθυμίες του οδηγού.

Η BMW BMW xDrive25e διατίθεται στη χώρα μας από την τιμή των 46.300 ευρώ για τη βασική αλλά πλήρως εξοπλισμένη έκδοση και από τα 55.610 ευρώ για την κορυφαία έκδοση Business Advanced. Και στις δύο περιπτώσεις η τιμή προ φόρων του αυτοκινήτου δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ γεγονός που συνεπάγεται μηδενική φορολογική επιβάρυνση για τον εταιρικό χρήστη.

Σύντομα πρόκειται να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έκδοση της BMW X2, η οποία θα μοιράζεται το ίδιο ακριβώς plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της βαυαρικής φίρμας σε μια κατηγορία αυτοκινήτων που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι νέες ηλεκτρικές και plug-in υβριδικές προτάσεις της BMW στη χώρα μας συνοδεύονται από 24μηνο πρόγραμμα δωρεάν φόρτισης στο δίκτυο της εταιρείας Fortizo.