Βρετανία: Πτώση παραγωγής αυτοκινήτων λόγω ’’Brexit’’


Σύμφωνα με τα στοιχεία του  βρετανικού Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων, τον Απρίλιο η εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 44,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 31/5/2019

Η προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο «Νησί» να αναδιοργανώσουν τον αριθμό των εργοστασίων τους εκεί, να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτά καθώς και τον ρυθμό παραγωγής οχημάτων. Η παράταση που πήρε η διαδικασία και υλοποίηση του (επαπειλούμενου) «Brexit» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 44,5% του αριθμού των αυτοκινήτων που βγήκαν από τα βρετανικά εργοστάσια τον περασμένο Απρίλιο, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τον ίδιο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον «SMMT» («Society of Motor Manufacturers and Traders»), δηλαδή τον βρετανικό Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων, εφέτος τον Απρίλιο στη Γηραιά Αλβιώνα βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής 70.971 οχήματα έναντι των 127.970 τον ίδιο μήνα του 2018. Επίσης, το πρώτο τετράμηνο του έτους κατασκευάστηκαν 441.260 αυτοκίνητα, έναντι 568.500 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, κάτι που σημαίνει μείωση κατά 22,4%. Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών της αγοράς αυτοκινήτου, εφέτος η παραγωγή οχημάτων στη Βρετανία αναμένεται να μειωθεί έως και 11% συγκριτικά με αυτή του 2018.

Η προγραμματισμένη (για το τέλος Μαρτίου) έξοδος της Βρετανίας από τους «κόλπους» της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν (τον Απρίλο) και οι συνολικές πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στις 28 χώρες που την αποτελούν, καθώς και στις τέσσερις που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών («ΕΖΕΣ»). Μάλιστα, η μείωση συντελέστηκε για όγδοο συνεχή μήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων («ACEA»), τον Απρίλιο, στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της ΕΖΕΣ πουλήθηκαν συνολικά 1.344.863 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 1.351.352 τον ίδιο περυσινό μήνα (μείωση κατά 0,5%).