Bugatti Divo: Με εκρηκτική εμφάνιση και τιμή στα 5 εκατ. ευρώ! (Video)


Aν και για την "απλή" Bugatti Chiron κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι είναι "αδιάφορη", η Divo κυριολεκτικά απογειώνει το σχέδιο αλλά και τον οδηγικό χαρακτήρα της.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: BUGATTI
  • 25/8/2018

Mετά από δεκάδες διαρροές και teasers, η πολυαναμενόμενη Bugatti Divo παρουσιάστηκε χθες στο Λος Άντζελες, εντυπωσιάζοντας ακόμα και αυτούς που περίμεναν μία ελαφρώς διαφορετική Chiron. Και αυτό γιατί στην περίπτωση της Divo μιλάμε για μία μεγάλης έκτασης επέμβαση των μηχανικών και των σχεδιαστών της εταιρίας, με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και απόλυτα ξεχωριστό για την σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία.

Εδώ και καιρό οι μηχανικoί της Bugatti έψαχναν τρόπος να ενισχύσουν το οδηγικό προφίλ της Chiron η οποία μπορεί να είναι ότι ταχύτερο κυκλοφορεί σε ανοιχτούς δρόμους και ευθείες, όμως σε πίστες και πιο κλειστά κομμάτια είχε να αντιμετωπίσει πολύ πιο ελαφρά και σαφώς πιο γρήγορα αυτοκίνητα. Η Divo λοιπόν είναι ελαφρύτερη από την Chiron χάρη στην χρήση carbon fiber σε αρκετά σημεία του αμαξώματος αλλά και τους ελαφρύτερους τροχούς.

Βάρος έχει εξοικονομηθεί και από άλλα λιγότερο εμφανή σημεία, όπως την αφαίρεση χώρων αποθήκευσης στο εσωτερικό ή ένα λιγότερο σύνθετο ηχοσύστημα. Το κέρδος σε βάρος δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αγγίζει τα 35 κιλά, φέρνει όμως την Divo κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 τόνων, στα 1.996 κιλά.

Πολλά έχουν αλλάξει και στο αμάξωμα με ένα πολύ πιο δυναμικό και τολμηρό σχήμα. Ιδίως στην ολοκαίνουργια μάσκα, η οποία αν και διατηρεί την κλασική για Bugatti γρίλια έχει αρκετά αλλαγμένη την αρχιτεκτονική της, με νέα φωτιστικά σώματα, νέες εισαγωγές αέρα, μεγαλύτερο εμπρός splitter και πολλά ακόμα. Στην οροφή υπάρχει εισαγωγή αέρα όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα για καλύτερη ψύξη του κινητήρα, ενώ ένα νέο ενεργό spoiler βρίσκεται στο πίσω μέρος, αρκετά φαρδύτερο (κατά 23%) από εκείνο της Chiron. 

H συγκεκριμένη αεροτομή λειτουργεί και ως αερόφρενο. Σε συνδυασμό με το νέο diffuser στο πίσω μέρος αλλά και τις υπόλοιπες αεροδυναμικές επεμβάσεις, η Divo μπορεί να αντέξει έως και 1,6g σε πλευρικές επιταχύνσεις. Τα προαναφερθέντα αεροδυναμικά βοηθήματα, κρυφά και φανερά, παρέχουν έως και 90 κιλά επιπλέον κάθετη δύναμη σε σχέση με την απλή Chiron.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα πολύ πιο γρήγορο αυτοκίνητο, καθώς η Bugatti υποστηρίζει ότι γυρίζει στην πίστα δοκιμών του Nardo 8 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα στον γύρο από την Chiron. Και αυτό προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις αεροδυναμικές επεμβάσεις, καθώς ο W16 κινητήρας, εξακολουθεί να αποδίδει 1.500 άλογα. Η αυξημένη κάθετη δύναμη βέβαια έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της τελικής της ταχύτητας στα 380 χλμ/ώρα, αρκετά μακριά από τα 420 χλμ/ώρα που είναι η τελική ταχύτητα της Chiron. 

Όσο για το κόστος όλων αυτών είναι όπως θα περιμένατε πέρα και πάνω από κάθε λογική. Με τιμή εκκίνησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους φόρους, η Divo είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ. Και όταν λέμε παραγωγής εννοούμε μόλις 40 αυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα έχουν όλα ήδη πωληθεί.