Dacia Spring: Αυτό είναι το πιο φτηνό ηλεκτρικό SUV της Ευρώπης


Το Dacia Spring Electric, το πρώτο ηλεκτρικό Dacia, με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, προορίζεται για καθαρά αστικές μετακινήσεις.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: DACIA
  • 15/10/2020

Το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο που ανακοινώθηκε στα πλαίσια του Renault eWays είναι το Spring Electric της Dacia. Το οποίο όπως ανέφεραν στελέχη του γαλλικού ομίλου θα είναι το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο στην Ευρώπη. Το πώς αυτό μεταφράζεται σε νούμερα δεν το είπαν, καθώς δεν ανακοίνωσαν τιμή.

Το Dacia Spring Electric πάντως δεν έχει εξελιχθεί από λευκό χαρτί. Κάθε άλλο μιας και η αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή του City K-ZE EV της κινεζικής αγοράς που με τη σειρά του βασίζεται στο Renault Κwid. Πρόκειται δηλαδή για ένα SUV που ανήκει στην πιο μικρή κατηγορία με μήκος 3,734 m και μεταξόνιο 2,423 m.

Παρά τις μικρές του εξωτερικές διαστάσεις έχει χώρο για τέσσερις ενήλικες και 300 λίτρα για αποσκευές, καθώς και πολλές θέσεις για μικρό-αντικείμενα στο εσωτερικό του (το οποίο έχει δύο οθόνες, μια για το πίνακα οργάνων και μια κεντρική αφής), μαζί με ένα μεγάλο ντουλαπάκι στο ταμπλό.

Η μπαταρία του Spring Electric είναι των 26,8 kWh -μέγεθος που βοηθά να κρατηθεί η τιμή σχετικά χαμηλά- και φορτίζει μέχρι και με 30 kW συνεχούς ρεύματος, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 33 kW (45 PS) και 125 Nm.

Η αυτονομία φτάνει τα 225 km κατά WLTP αλλά αυξάνεται κατά 10% περίπου με την επιλογή του προγράμματος Eco. Σε αυτό η ισχύς του ηλεκτρικού μοτέρ μειώνεται στα 31 PS και η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 100 km/h από 125 -η τιμή του 0-100 km/h δεν ανακοινώνεται επίσημα.

Το Dacia Spring Electric θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021 για σχήματα car sharing, ενώ από το φθινόπωρο θα πωλείται και σε ιδιώτες. Ενδιαφέρον έχει και η επαγγελματική Cargo έκδοση.