Δακτύλιος 2022: Επιστρέφει με μια μεγάλη αλλαγή – Τι ισχύει για ΑΜΕΑ και νεκροφόρες


Το καθεστώς Μονών-Ζυγών επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας έχοντας δεχθεί σειρά τροποποιήσεων. Μία εξ' αυτών διορθώνει μια μεγάλη αδικία που ίσχυε μέχρι πρότινος.

  • 20/9/2022

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψει ο Δακτύλιος για το κέντρο της Αθήνας και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Με την επαναφορά του έρχονται και μια σειρά από αλλαγές. Σύμφωνα με το parapolitika.gr η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά την ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων με εκπομπές CO2 έως και 145 gr/km τα οποία όμως η άδειά τους έχει εκδοθεί μετά και την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υποδομών και  Μεταφορών διορθώνει ένα σημαντικό κενό αφού μέχρι πρότινος υπήρχε το φαινόμενο δύο ακριβώς ίδια αυτοκίνητα, το ένα να μπορεί μπαίνει στον Δακτύλιο και το άλλο όχι, αφού είχαν λίγες ημέρες διαφορά στην έκδοση της άδειας κυκλοφορίας και ενώ είχε μεσολαβήσει η αλλαγή του κύκλου μετρήσεων από το “χαλαρό” NEDC στο πιο “αυστηρό WLTP¨.

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν πλέον τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1/1/2021 και εφεξής αν οι εκπομπές CO2 είναι λιγότερες από 145 gr/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου ή σταθμισμένου συνδυασμένου κύκλου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ή αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα διπλού καυσίμου-Bi-fuel, σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP).

Κανονικά θα εισέρχονται και παλαιότερα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 εφόσον εκπέμπουν κάτω από 120 gr/km CO2, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής.

Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα οχήματα που εκπέμπουν CO2 περισσότερα από 120 gr/km θα κυκλοφορούν υπό το καθεστώς μονά-ζυγά ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κανένα όχημα δεν θα αποκλειστεί καθολικά από την είσοδό εντός του Δακτυλίου.

Μία άλλη τροποποίηση αφορά στην ελεύθερη είσοδο των οχημάτων που προορίζονται για τη μεταφορά νεκρών και τα οποία φέρουν ειδικό εξοπλισμό. Τα πολλά νοσοκομεία που υπάρχουν εντός του Δακτυλίου ήταν η βασική αιτία για να γίνει αυτή η σημαντική αλλαγή.

Επίσης αλλάζει και το έγγραφο που θα πρέπει να δείχνουν τα ΑΜΕΑ σε περίπτωση ελέγχου από τα όργανα της Τροχαίας. Μέχρι πρότινος έπρεπε να δείχνουν τη σχετική βεβαίωση του ΟΤΑ, ενώ πλέον αρκεί το Δελτίο Στάθμευσης του οχήματος.

Επίσης έχει προβλεφθεί ελεύθερη είσοδο και για τους ασθενείς που κάνουν συχνή θεραπεία σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία). Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί θα πρέπει να φέρουν σχετική βεβαίωση από το νοσηλευτικό ίδρυμα όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν τα ταξί και τα ελαφρά φορτηγά τροφοδοσίας, ενώ αντίθετα θα υπάρξει και νέα δραστική περικοπή στις ισχύουσες εξαιρέσεις που αναμένεται να φτάσει έως και το 50%.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων, θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (διοικητικό πρόστιμο 100€), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Τέλος, όσον αφορά στο ωράριο και στους δρόμους που περιλαμβάνει ο Δακτύλιος, ισχύει ό,τι και πέρυσι και μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.