Δακτύλιος: Ποιο είναι το πρόστιμο – Πώς θα βγάλετε σήμα ελεύθερης εισόδου


Ο Δακτύλιος επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας και οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για να μην πέσουν στη «δαγκάνα» της Τροχαίας

  • ΦΩΤΟ: ΕΛ.ΑΣ.
  • 15/10/2023

Πριν από μερικές ώρες με κοινή υπουργική απόφαση έγινε γνωστό ότι ο Δακτύλιος τελειώνει τις διακοπές του και επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος «μονά-ζυγά» θα είναι η Δεύτερα 16 Οκτωβρίου 2023 και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.  

Ο Δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00. Δείτε αναλυτικά ποιες κατηγορίες οχημάτων εξαιρούνται από τους περιορισμούς πατώντας εδώ.

Από εκεί και πέρα οι οδηγοί που έχουν ελεύθερη πρόσβαση και ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες μπορούν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr.

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή και αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών- διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπεται μόνον από πιστοποιημένους χρήστες, γεγονός που διασφαλίζεται από την εισαγωγή του Αριθμού Αναγνώρισης (αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας) του οχήματος και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κατόχου του οχήματος.

Ο χρήστης ακολουθεί τα βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή και εκτυπώνει το ειδικό σήμα.

Το ειδικό σήμα φέρει:

α. Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη.

β. Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

Το ειδικό σήμα εκτυπώνεται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική καταχωρημένη σε κινητό τηλέφωνο και επιδεικνύεται στα αρμόδια για την αστυνόμευση του μέτρου της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ελεγκτικά όργανα.

Το ειδικό σήμα εκδίδεται άπαξ. Σε περίπτωση απώλειας, ο κάτοχος του οχήματος δύναται να το ανακτά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι οι άδειες κυκλοφορίας στο Δακτύλιο που είχαν χορηγηθεί για την περίοδο 2022-2023 παύουν να ισχύουν. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος 10 εργάσιμων ημερών όπου θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους και οι οδηγοί θα μπορούν να κάνουν χρήση της περσινής άδειας.

Σημειώνεται ότι τα σήματα ελεύθερης κυκλοφορίας στο Δακτύλιο που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με την ιδιότητα του οδηγού τους, χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Για του κατοίκους του Δακτυλίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Πόσο είναι το πρόστιμο

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του Δακτυλίου τιμωρούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παρ.6 με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και στους κατοίκους του Δακτυλίου, κατόχους της ειδικής κάρτας, σε περίπτωση κυκλοφορίας τους σε ζώνη διαφορετική από την επιτρεπόμενη ή σε ώρες άλλες από τις προβλεπόμενες για τις ζώνες αυτές.