De Tomaso P72: Η "θεά" με τα 700 άλογα!


Η επιστροφή του ονόματος De Tomaso στην αυτοκινητοβιομηχανία συνδυάζεται με ένα εκπληκτικής σχεδίασης αυτοκίνητο που δεν του λείπουν τα τρελά γκάζια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2019

Σπάνια ένα αυτοκίνητο συγκεντρώνει με το "καλημέρα" τον θαυμασμό όλων, και αυτό έγινε το καλοκαίρι με την εμφάνιση της De Tomaso P72. Ένα γλυπτό με ρόδες αλλά και γερά μηχανικά "κότσια" ώστε να επιβεβαιώσει και στην πράξη τις σέξι καμπύλες της.

Η εμφάνισή της τον Ιούλιο συνέπεσε με τα 60 χρόνια παρουσίας της εταιρίας στα τεκταινόμενα της αυτοκινητοβιομηχανίας και έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το Goodwood. Από τότε δεν είχαμε νέα της μέχρι πριν λίγες ημέρες που ανακοινώθηκαν περισσότερα στοιχεία για τα μηχανικά της μέρη.

Όπως όλες σχεδόν οι προηγούμενες De Tomaso θα χρησιμοποιεί έναν κινητήρα της Ford. Πρόκειται για έναν πεντάλιτρο V8 με κομπρέσορα, ο οποίος έχει δεχθεί τις "περιποιήσεις" της Roush με αποτέλεσμα να αποδίδει πάνω από 700 άλογα και ροπή στα 825 Nm (όλα αυτά με βενζίνη 91 οκτανίων).

Είναι ο ίδιος κινητήρας με αυτόν της Mustang οπότε και δεν θα υπάρχει θέμα για εξεύρεση ανταλλακτικών όταν και αν χρειαστεί στο μέλλον. Είναι επίσης ένας κινητήρας δοκιμασμένος οπότε και η De Tomaso θα είναι ένα αυτοκίνητο που -τουλάχιστον σε ότι αφορά τον κινητήρα- θα είναι σε κορυφαία επίπεδα αξιοπιστίας. 

Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων (όχι δεν υπάρχει αυτόματο εδώ...) και ο κινητήρας μπορεί να περιστρέφεται έως και τις 7.500 rpm, νούμερο πραγματικά μοναδικό για έναν τέτοιο μεγάλο V8. Ειδική φροντίδα έχει δοθεί στην ηχητική απόλαυση που προσφέρει ο κινητήρας μέσω μιας ειδικής σχεδίασης εξάτμιση, με αποτέλεσμα να θυμίζει σπορ μοντέλο της δεκαετίας του 60. 

Παρά τον μεγάλο κινητήρα και τα πολλά άλογα, η P72 δεν αδιαφορεί για τα θέματα των ρύπων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η κούκλα De Tomaso θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες, θα κατασκευαστεί σε μόλις 72 κομμάτια, και αν έχετε αρχίσει να μαζεύετε χρήματα, θα σας χρειαστούν περί τα 750 χιλιάρικα.