De Tomaso P900: Με ατμοσφαιρικό V12 και 900 PS στην πίστα (video-photos)


Ενάντια στο ρεύμα της ηλεκτροκίνησης, η De Tomaso παρουσίασε το νέο της hypercar, που διαθέτει πανάλαφρο κινητήρα με «κόκκινο» στις 12.300 rpm.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: DE TOMASO
  • 29/11/2022

Η De Tomaso παρουσίασε το νέο της δημιούργημα, την P900, ένα hypercar προορισμένο αποκλειστικά για την πίστα, με χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό.

Θα είναι ένα σπάνιο όχημα, καθώς θα κατασκευαστούν μόλις 18 αντίγραφα. Με την τιμή, άλλωστε, που θα έχει, ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούν να το αποκτήσουν. Όποιος μαγευτεί από τα θέλγητρά της, θα πρέπει να καταβάλλει 3 εκατ. δολάρια, κάτι λιγότερο, δηλαδή, από 2,9 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.

Φυσικά, θα πρέπει να κάνει υπομονή, καθώς το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Ο εντυπωσιακός ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας 6,2 L, που αποδίδει 900 PS, θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2024. Είναι κατασκευασμένος για να χρησιμοποιεί συνθετικά καύσιμα, ώστε να έχει το μικρότερο δυνατό ανθρακικό αποτύπωμα και ας μην υπάρχει κανένα στοιχείο ηλεκτροκίνησης.

«Ως παθιασμένος λάτρης της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι δύσκολο να αποδεχτώ ένα σιωπηλό μέλλον με γνώμονα τα EV», δήλωσε ο Norman Choi, Διευθύνων Σύμβουλος της De Tomaso και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και η ανάπτυξη της νέας μας πλατφόρμας, με γνώμονα τα συνθετικά καύσιμα, είναι η λύση μας για να διατηρήσουμε ζωντανό αυτό το κοινό πάθος για το θέατρο των κινητήρων εσωτερικής καύσης».

Αν κάποιος βιάζεται, μπορεί να προμηθευτεί την P900 με κινητήρα Judd V10, ο οποίος σχετίζεται με τον κινητήρα που χρησιμοποιούσε η Benetton B197 στη Formula 1, στα χέρια των Jean Alesi και Gerhard Berger το 1997.

Η De Tomaso υπερηφανεύεται ότι είναι ο μικρότερος και ελαφρύτερος V12 που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, με βάρος μόλις 220 kg. Μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και τις 12.300 rpm και με την απόδοσή του η P900 έχει αναλογία ισχύος προς βάρος μόλις 1:1, μιας και η εταιρεία αναφέρει ότι το hypercar ζυγίζει 900 kg (χωρίς τα υγρά που απαιτούνται για τη λειτουργία του).

Η σχεδίασή του έχει αρκετές καμπύλες επιφάνειες και έχει τελειοποιηθεί σε αεροδυναμική σήραγγα που χρησιμοποιείται από μονοθέσια της F1. Από αυτά, εμπνευσμένη, είναι η ενεργή πίσω πτέρυγα με δυνατότητα DRS.

Οι επιδόσεις του hypercar δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο η De Tomaso υποστηρίζει ότι θα είναι ανάλογες με αυτές ενός αγωνιστικού LMP και θα τις αποκαλύψει μόνο στους ιδιοκτήτες των αντιγράφων. Λογικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με την Aston Martin Valkyrie AMR Pro.