Δείτε ένα ρομπότ να φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο! (video)


Η φόρτιση είναι μια από τις «μπελαλίδικες» διαδικασίες της ηλεκτροκίνησης και έτσι όλοι ψάχνουν λύσεις για την κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/4/2020

H κινέζικη Aiways είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο της βήμα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς από το φθινόπωρο που μας έρχεται θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες αγορά το SUV U5. Ταυτόχρονα η εταιρεία εξελίσσει λύσεις που θα κάνουν τη φόρτιση πιο εύκολη και μάλιστα όχι μόνο των δικών της αυτοκινήτων αλλά και άλλων κατασκευαστών.

Μια από τις λύσεις αυτές είναι και ένα κινητό ρομπότ ταχυφόρτισης που ονομάζεται Carl και από την εξέλιξή του προέκυψαν συνολικά επτά ευρωπαϊκές και κινεζικές πατέντες. Το Carl λοιπόν θα μπορεί να φορτίσει αυτοκίνητα που διαθέτουν βύσμα CCS και μπαταρίες από 30 έως και 60 kWh. Ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτισης έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας είναι περίπου 50 λεπτά, ενώ ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να «παραγγείλει» τη φόρτιση μέσω μιας εφαρμογής.

Στη συνέχεια το Carl θα βρει μόνο του το προς φόρτιση αυτοκίνητο με τη χρήση δεδομένων GPS και με την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας θα επιστρέφει μόνο του στη βάση του προκειμένου να φορτίσει τις δικές του μπαταρίες. Η χρήση του Carl ενδείκνυται σε χώρους στάθμευσης γραφείων ή συγκροτημάτων κατοικιών, καθώς και σε δημόσιους χώρους που δεν διαθέτουν σταθερά σημεία φόρτισης.