Δείτε γιατί τα ευρωπαϊκά φορτηγά διαφέρουν από τα αντίστοιχα της Αμερικής (video)


Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει μακριά «μύτη» για τα φορτηγά τους, σε αντίθεση με την Ευρώπη που έχει καθιεωρωθεί το επίπεδο μπροστινό μέρος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Truck Tropia - YouTube
  • 15/9/2023

Αν ζητούσαν από κάποιον να ζωγραφίσει ένα φορτηγό μεγάλων αποστάσεων, το αποτέλεσμα που θα λάμβανε θα διέφερε, ανάλογα με την καταγωγή και την εθνικότητα του ερωτηθέντος. Για παράδειγμα, αν έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, τότε λογικά το φορτηγό που θα ζωγράφιζε θα είχε μακριά μύτη, ενώ ένας Ευρωπαίος θα ζωγράφιζε ένα φορτηγό με επίπεδο μπροστινό μέρος.

Αυτή η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα φορτηγά στην Ευρώπη και την Ασία είναι τύπου cabover (cab over engine = καμπίνα πάνω από τον κινητήρα), ενώ στις ΗΠΑ τα φορτηγά έχουν μακριά μύτη (long-nosed). Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, αφού πριν τη δεκαετία του '70, τα φορτηγά ευρωπαϊκού τύπου ήταν εκείνα που κυκλοφορούσαν και στις ΗΠΑ.

Οι δύο ήπειροι επέλεξαν διαφορετικές οδούς όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο αμερικανικός νόμος που αφορούσε τα φορτηγά, άλλαξε. Αυτό σήμαινε ότι πλέον, το μέγιστο συνολικό μήκος ενός φορτηγού αφορούσε αποκλειστικά το τρέιλερ, κι όχι ολόκληρο το όχημα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία διατήρησε την παλαιότερη νομοθεσία, που ήθελε το μέγιστο μήκος του φορτηγού να περιλαμβάνει και την καμπίνα του.

Έτσι, πολλές εταιρείες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν φορτηγά που είχαν μακριά μύτη, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος προσφέρει γενικά περισσότερο χώρο μέσα στην καμπίνα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους οδηγούς, αφού διανυκτερεύουν στα οχήματά τους πολύ συχνά, στα μεγάλα ταξίδια. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το ύψος της καμπίνας είναι χαμηλότερο, κάτι που κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτήν. Όσο για τα cabovers, προσφέρουν καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη ευελιξία, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη, καθώς οι δρόμοι είναι γενικά στενότεροι.

Εκτός αυτού, τα μακρύτερα φορτηγά που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ παρέχουν στον οδηγό ένα πιο ξεκούραστο ταξίδι, με τον κινητήρα να έχει μεταφερθεί στο μπροστινό μέρος του οχήματος, κι όχι κάτω από την καμπίνα.

Επιπροσθέτως, τίθεται και το θέμα της ασφάλειας, αφού η ανώτερη ταχύτητα των φορτηγών στην Ευρώπη είναι περιορισμένη στα 90 km/h, ενώ στις ΗΠΑ το όριο ταχύτητάς τους ανέρχεται στα 130 km/h. Έτσι, ένα ενδεχόμενο ατύχημα με τον ευρωπαϊκό τύπο, και το όριο ταχύτητας των ΗΠΑ, θα έβλεπε τον οδηγό να εκσφενδονίζεται από το παρμπρίζ ή να γίνεται «ένα» με το εμπόδιο στο οποίο προσέκρουσε.

Περισσότερα στο video: