Αυτόνομο φορτηγό ενάντια σε κλατάρισμα: Μία μάχη από το μέλλον (video)


Η Kodiak παρουσιάζει το πόσο καλά μπορεί να αντεπεξέλθει το αυτόνομο φορτηγό της σε ένα κλατάρισμα, με αυτό να είναι εξαιρετικά σταθερό. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: KODIAK
  • 11/12/2022

Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί πλέον μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες, και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ένας τομέας που θα ωφεληθεί αρκετά από αυτήν, είναι ο κόσμος των φορτηγών. Οι οδηγοί τους συχνά περνούν ολόκληρες μέρες μέσα στα οχήματά τους, μεταφέροντας κάθε είδους αγαθό από χώρα σε χώρα.

Ένα σύστημα υποβοήθησης αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, καθώς θα ξεκούραζε τους ίδιους, αλλά και θα μείωνε κατά πολύ τον χρόνο παράδοσης των αγαθών, αφού η ανάγκη για στάση θα ήταν πολύ μικρότερη. Οικίνδυνοι όμως που ελλοχεύουν με τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος είναι αρκετοί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα όχημα βαρέως τύπου.

Γι αυτό, η Kodiak Robotics, μία start-up από την Καλιφόρνια, δημιούργησε ένα αυτόνομο φορτηγό με εξαιρετικά ταχεία αντίδραση σε κλαταρίσματα που μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολλές απρόοπτες καταστάσεις με επιτυχία. Η εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές σε σχετικά μικρή ταχύτητα(35 km/h), όπου το φορτηγό έπαθε κλατάρισμα, και σταμάτησε χωρίς την επέμβαση του οδηγού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρόλο που η χρήση της συγκεκριμένης ταχύτητας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού τα φορτηγά ταξιδεύουν συνήθως σε αυτοκινητοδρόμους σε αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες, συνεχίζει να αποτελεί ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα.

«Αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν, και το να μπορούμε να παρουσιάσουμε την ικανότητα του αυτόνομου οχήματός μας, όχι μόνο να αναγνωρίζει το κλατάρισμα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά και να το αντιμετωπίζει με ασφάλεια, είναι κάτι αρκετά βασικό για τη δημιουργία περισσότερων αυτόνομων οχημάτων,» είπε ο Jordan Coleman, αντιπρόεδρος του τμήματος πολιτικής της Kodiak σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Automotive News.

Ο Coleman υπογράμμισε επίσης ότι η Kodiak έχει την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο, και όχι την ταχύτητα, όσον αφορά την παράδοση των προϊόντων. «Μπορεί να μην είμαστε οι ταχύτεροι στη μεταφορά των αγαθών από το σημείο Α στο σημείο Β, όμως το ζήτημα είναι να δείξουμε ότι πάντα θα έχουμε την ασφάλεια ως προτεραιότητα,» είπε.

«Ό,τι και να συμβεί, θα δημιουργήσουμε κάτι ασφαλές και θα προστατεύσουμε τους χρήστες του δρόμου που κινούνται γύρω από τα φορτηγά. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για το λανσάρισμα των προϊόντων μας,» κατέληξε.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε να δούμε το Kodiak Driver να αντιδρά σε ακόμα πιο δύσκολες και ρεαλιστικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερες ταχύτητες που αγγίζουν αυτές με τις οποίες ταξιδεύουν οι οδηγοί στην πραγματικότητα, ή ακόμα και υπό βροχή, ή εμμέσω μιας στροφής.

Δείτε το σχετικό video: