Δείτε μια BMW M4 με 1.300 PS να... παραδίδει πνεύμα στο δυναμόμετρο (video)


Ο συνδυασμός του turbo με το νίτρο μπορεί να προσφέρει τεράστιες επιδόσεις, ταυτόχρονα όμως και ανάλογου μεγέθους προβλήματα.

  • ΦΩΤΟ: Maximum PSI - YouTube
  • 10/4/2024

Οι turbo εξακύλινδροι σε σειρά κινητήρες της BMW, που βρίσκονται κάτω από τα καπό των τρέχοντων, υψηλών επιδόσεων μοντέλων της, αποτελούν συχνά «βούτυρο στο ψωμί» των βελτιωτών και μηχανικών που «κυνηγούν» τα τεράστια νούμερα ιπποδύναμης και τις τρελές επιδόσεις στην πίστα και τα drag.

Τι γίνεται όμως, όταν βρεις το όριο ενός από αυτούς τους κινητήρες και το ξεπεράσεις; Το κανάλι Maximum PSI έχει την απάντηση.

Η ομάδα του καναλιού εργαζόταν πάνω σε μία M4 Competition από τις αρχές του 2023, προκειμένου το -ήδη πανίσχυρο- μοντέλο να συμμετέχει στο Mpact Motorsports Festival της ίδιας χρονιάς. Τον κινητήρα χωρητικότητας 3,0 L, που στην εργοστασιακή του μορφή αποδίδει 510 PS και 650 Nm ροπής, συνοδεύουν πλέον δύο turbo Garrett G30-770, με την ισχύ να εκτοξεύεται στα 1.200 PS στον τροχό.

Βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο μήνα του 2024, κι οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα το «ακραίο» τους δημιούργημα να περάσει στο επόμενο στάδιο. Προστέθηκαν νέα, πιο στιβαρά εξαρτήματα, πλαισιώνοντας τον κινητήρα, όπως και ένα αναβαθμισμένο κιβώτιο ταχυτήτων. Εκτός αυτού, τοποθετήθηκε μία μπουκάλα νίτρο.

Η ομάδα του Maximum PSI δοκίμασε την M4 στο δυναμόμετρο, αρχικά χωρίς να χρησιμοποιεί το νίτρο, με το «τέρας» να βγάζει 1.288 ίππους και 1.379 Nm ροπής με τις αναβαθμίσεις. Τα σχέδιά τους ήθελαν την M4 να συμμετέχει σε μερικούς αγώνες drag φέτος, οπότε κάποιες δοκιμές με το νίτρο ενεργοποιημένο ήταν απαραίτητες.

Το μοντέλο κατάφερε να φτάσει στους 1.376 ίππους και 1.609 Nm ροπής, όμως δε βγήκε αλώβητο από το δυναμόμετρο. Ο κινητήρας S58 παρέδωσε πνεύμα στην αμέσως επόμενη προσπάθεια, βγάζοντας καπνούς και φλόγες.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι εξωφρενικές επιδόσεις του Dodge Demon δεν παύουν να συναρπάζουν ποτέ (video)

Toyota GR86 με κινητήρα 2JZ ανεβαίνει στο δυναμόμετρο και εκτοξεύει τα ντεσιμπέλ (video)

Ακούστε τον V8 της Koenigsegg Jesko με τους 1.600 PS να «ουρλιάζει» στο δυναμόμετρο (video)