Μία Toyota Supra του 1993 ανεβαίνει στο δυναμόμετρο και δείχνει την ισχύ της (video)


Παρά τα 31 της χρόνια, η συγκεκριμένη Toyota Supra MkIV έχει καταφέρει να διατηρήσει τον κινητήρα της σε εξαιρετικά επίπεδα ισχύος.

  • ΦΩΤΟ: THE ZUPRA CHANNEL - YOUTUBE
  • 14/2/2024

Η Toyota Supra MkIV είναι ένα από τα αυτοκίνητα που οι οδηγοί λατρεύουν να κάνουν tuning. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα «αυθεντικά» μοντέλα να είναι εξαιρετικά σπάνια, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από αυτά είναι ηSupra του καναλιού The Zupra Channel στο YouTube, την οποία έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο δυναμόμετρο.

Πρόκειται για ένα μοντέλο του 1993 με το τιμόνι στην αριστερή μεριά της καμπίνας, του οποίου ο θρυλικός twin-turbo κινητήρας 2JZ-GTE χωρητικότητας 3,0 L συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις. Στα «νιάτα» του, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, απέδιδε 320 ίππους και 427 Nm ροπής, σύμφωνα με την Toyota.

Ωστόσο, οι επιδόσεις του μοντέλου στον δρόμο δημιούργησαν την εντύπωση ότι η εταιρεία είχε υποτιμήσει την ισχύ του. Εκτός αυτού, ο κινητήρας 2JZ είναι αρκετά «βολικός» στις τροποποιήσεις και έτσι η Supra έγινε το όνειρο κάθε βελτιωτή.

Η συγκεκριμένη έχει διανύσει λίγο λιγότερο από 182.000 km κι έχει ξεφύγει από τη μοίρα του να δεχτεί αλλαγές, οπότε βρίσκεται στην εργοστασιακή του μορφή. Προς το παρόν. Οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να κάνουν αρκετές βελτιώσεις, έχοντας ήδη παραγγείλει αρκετά μέρη OEM, όπως νέα φωτιστικά σώματα, ανάρτηση κι εξάτμιση.

Πριν όμως ξεκινήσει αυτό το -αναπόφευκτο- ταξίδι, η Supra ανεβαίνει στο δυναμόμετρο, ώστε να εξακριβωθεί, σε ποιον βαθμό έχει διατηρηθεί η ισχύς του κινητήρα μετά από 31 χρόνια. Παρά την απουσία του εκκωφαντικού ήχου ή της φωτιάς που βγάζουν άλλα -τροποποιημένα, μεν- παραδείγματα του μοντέλου, το αυτοκίνητο του The Zupra Channel κατάφερε να φτάσει στους 275 ίππους και 348 Nm ροπής.

Μπορεί αυτό το νούμερο να μην ακούγεται και τόσο εντυπωσιακό, όμως σύμφωνα με την Weistec Engineering, ένα πισωκίνητο όχημα, σαν τη Supra, μπορεί να έχει απόκλιση έως και 15%, όταν εξετάζουμε τη δύναμη στους τροχούς. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα, το μοντέλο βρίσκεται πολύ κοντά στους 320 ίππους που είχε, όταν βγήκε από το εργοστάσιο της Toyota.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δε φαντάζεστε ποιο «ιδιαίτερο» μοντέλο της Toyota πέρασε σε πωλήσεις τη Supra

Η νέα, ειδική έκδοση της Toyota GR Supra GT4 προκαλεί εγκεφαλικά (photos)

Η Toyota GR Supra «αγριεύει» ακόμα περισσότερο με την «καυτή» έκδοση GRMN (photos)