Δείτε μια πανέμορφη Jaguar XJ220 να κάνει βόλτες στο Μονακό (video)


Λίγο πριν πάρει τον δρόμο για τις αίθουσες των δημοπρασιών, μια Jaguar XJ220 του 1993 βγαίνει στους δρόμους του Μονακό και κάνει τα κεφάλια να γυρίσουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Carhuna - YouTube
  • 21/10/2023

Η Jaguar XJ220 αγωνίστηκε ενάντια σε κλασικά μοντέλα όπως για παράδειγμα η Ferrari F40 κι η Porsche 959, όμως η αξία της δεν έχει εκτοξευτεί τόσο, όσο εκείνη των αντιπάλων της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hagerty, το κόστος μιας XJ220 δεν ξεπερνά τα 1 εκατ. δολάρια.

Ο πρώην οδηγός αγώνων και παρουσιαστής του καναλιού Carhuna στο YouTube, Tiff Needel, έβγαλε βόλτα μια μονάδα που θα τεθεί σε δημοπρασία την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 Οκτωβρίου, οδηγώντας στους εμβληματικούς δρόμους της πόλης και των περιχώρων του Μονακό. Στο πλευρό του βρέθηκε ο πρώην οδηγός Formula 1, Thierry Boutsen, ο οποίος μάλιστα «κρύβεται» πίσω από τη δημοπρασία, αφού η επιχείρησή του, Boutsen Classic Cars, διαχειρίζεται τις αγοραπωλησιών ιδιαίτερων οχημάτων στην περιοχή του Μονακό.

Οι δύο λάτρεις της αυτοκίνησης και του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεκινούν το «ταξίδι» τους από το κέντρο της πόλης, όμως η κίνηση στους δρόμους του Πριγκιπάτου είναι αρκετή, κι έτσι δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 10 km/h. Βγαίνοντας από την πόλη, οι οδηγοί αλλάζουν θέσεις, κι ο Needle παίρνει το τιμόνι στα χέρια του. Τότε, τα πράγματα γίνονται πιο συναρπαστικά.

Η Jaguar XJ220 έκανε το ντεμπούτο της στο British Motor Show του 1988 ως ένα κεντρομήχανο concept car, κρύβοντας κάτω από το κάλυμμα έναν κινητήρα V12, με την κίνηση σε όλους τους τροχούς. Περνώντας στην παραγωγή, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αντάλλαξε τον V12 με έναν twin-turbo κινητήρα V6 χωρητικότητας 3,5 L, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τον οδηγό. Ήταν ικανός για 542 PS ισχύος.

Όσο για την τελική της ταχύτητα, προδίδεται από την ονομασία της, αφού σύμφωνα με την Jaguar μπορεί να αγγίξει τα 220 mph (354 km/h). Στην πραγματικότητα, το supercar φτάνει μέχρι τα 213 mph (342 km/h).

Το παράδειγμα που θα βρεθεί στις αίθουσες των δημοπρασιών είναι βαμμένο σε απόχρωση Spa Silver, ενώ το εσωτερικό του έχει ντυθεί στον χρωματισμό Smokey Gray. Ο χιλιομετρητής έχει σταματήσει στα 27.287 km και το αυτοκίνητο έχει περάσει από ολοκληρωμένο σέρβις. Πρόκειται για το σασί υπ' αριθμόν 291, δηλαδή η τελευταία μονάδα που παρήχθη.

Δείτε το video: