Δείτε πως κλέβουν ένα Tesla σε λίγα δευτερόλεπτα (Video)


Tα συστήματα keyless entry έχουν σοβαρά κενά ασφαλείας τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Βρετανοί κλέφτες και άρπαξαν ένα Tesla μέσα σε λιγότερο από μισό λεπτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/8/2019

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τα συστήματα εισόδου στο αυτοκίνητο με το ηλεκτρονικό "κλειδί" το οποίο ξεκλειδώνει από κάποια απόσταση το αυτοκίνητο και δίνει και την εντολή για την λειτουργία εκκίνησης του κινητήρα.

Στην περίπτωση που βλέπουμε στο video επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο όλοι οι φόβοι όσων εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους για αυτά τα συστήματα.Όπως βλέπουμε δύο κλέφτες πλησιάζουν ένα παρκαρισμένο Tesla και με τους κατάλληλους χειρισμούς καταφέρνουν να μπουν μέσα και να φύγουν σαν κύριοι (και αθόρυβα βεβαίως...).

Η μέθοδος είναι απλή και πλέον και αρκετά φθηνή. Ο ένας εκ των δύο πλησιάζει στο σημείο που βρίσκεται το κλειδί (στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον κοντά στην πόρτα ή στο παράθυρο) και κάνει "αναμετάδοση" του σήματος με μία ειδική συσκευή στον συνεργό του που βρίσκεται δίπλα στο αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα το όχημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα την παρουσία του κλειδιού και όλα τελειώνουν πολύ σύντομα.

Οι κατασκευαστές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποφύγουν αυτή την μέθοδο κλοπής, όμως και η άλλη πλευρά, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και ήδη κυκλοφορούν στην αγορά τέτοιες συσκευές κινέζικης προέλευσης και κόστους ελαχίστων δολαρίων.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να έχει φυλαγμένο το κλειδί του σε ειδικές θήκες, να το αποθηκεύει μέσα στο σπίτι σε κάποια μεταλλικά ή άλλα κουτιά, και γενικά να έχει την προσοχή του στο ποιός τον πλησιάζει σε κοντινή απόσταση (όπως βλέπουμε στο δεύτερο video-επίδειξη για το πως δρουν αυτές οι συμμορίες). Και βέβαια ποτέ μα ποτέ να μην αφήνει το κλειδί εκτεθειμένο σε δημόσιο χώρο γιατί είναι σαν να προκαλεί την τύχη του.