Δείτε τι διαφορά κάνει το μαύρο χρώμα στα αυτοκίνητα (Video)


MΙΑ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/8/2019

Είναι γνωστό και χωρίς να χρειάζονται επιστημονικές αναλύσεις ότι το μαύρο χρώμα επιβαρύνει σημαντικά την θερμοκρασία που επικρατεί εντός του αυτοκινήτου όταν αυτό βρίσκεται κάτω από τον ήλιο. Πόση όμως είναι αυτή οι διαφορά.

Στο video που βλέπουμε στο κανάλι του MikesCarInfo στο YouTube βλέπουμε με ξεκάθαρο τρόπο την τεράστια διαφορά σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε ένα μαύρο και ένα λευκό αυτοκίνητο της ίδιας ακριβώς μάρκας.

Ο άνθρωπος που κάνει την συγκεκριμένη επίδειξη έχει στα χέρια του μία θερμική κάμερα η οποία σημαδεύει διαδοχικά ένα μαύρο και ένα λευκό Toyota Highlander που είναι παρκαρισμένα δίπλα-δίπλα.

Οι ενδείξεις στην κάμερα είναι ενδεικτικές των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν. Στο μεν μαύρο η θερμοκρασία πάνω στο καπό του κινητήρα αγγίζει τους 75 βαθμούς Κελσίου όταν στο λευκό η θερμοκρασία είναι "μόλις" 45 βαθμούς.

Πάντως και στα άλλα δημοφιλή χρώματα, η θερμοκρασία που αναπτύσσεται έχει μεγάλες διαφορές. Το γκρι είναι πολύ κοντά στο μαύρο με 63 βαθμούς όταν το ασημί τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, στους 54 βαθμούς Κελσίου.