Δείτε τη νέα… εκρηκτική προσγείωση του SpaceX (βίντεο)


Το φουτουριστικό διαστημόπλοιο του Elon Musk βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

  • 5/3/2021

«Η ομάδα του SpaceX κάνει εξαιρετική δουλειά! Μια μέρα, το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας θα είναι πως οι πτήσεις Starship θα αποτελούν συνήθεια»! τα λόγια αυτά του Elon Musk θα λέγαμε πως περιγράφουν με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει. Οι εποχές που ζούμε δεν έχουν ίσως τη βαρύτητα ενός Apollo 11, το να μιλάμε όμως για διαστημόπλοια που θα μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι τον Άρη και θα προσγειώνονται όρθια, έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δεν το λες και μικρό πράγμα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ομάδα του SpaceX πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη -μέχρι στιγμής- δοκιμή προσγείωσης του σκάφους της. Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μερική επιτυχία. Το Starship 10 ήταν προγραμματισμένο να απογειωθεί από το νότιο άκρο του Τέξας, να πετάξει σε ύψος 10 χιλιομέτρων και μετά από 6,5 λεπτά πτήσης να επιστρέψει στη γη. Πράγμα που κατάφερε να το κάνει, παραμένοντας σε ένα κομμάτι!

Δυστυχώς, η προσγείωση ήταν πιο «βαριά» από όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα το όχημα να υποστεί ορισμένες αστοχίες. Λίγα μόλις λεπτά μετά την προσγείωση, και ενώ στις κάμερες όλα έδειχναν καλά, τυλίχτηκε σε μία τεράστια μπάλα φωτιάς, που το έστειλε και πάλι στον αέρα.

Τώρα έρχεται και πάλι η σειρά των μηχανικών. Να μαζέψουν τα κομμάτια, να μελετήσουν την τηλεμετρία και να δουν τι έφταιξε, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί στην επόμενη δοκιμή. Η επιτυχία, αν μη τι άλλο, δείχνει πλέον πιο κοντά.