Διαδηλώσεις στην έκθεση της Φρανκφούρτης


Η εφετινή έκθεση της Φρανκφούρτης συγκέντρωσε διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή, κατηγορώντας την αυτοκινητοβιομηχανία ως υπεύθυνη γι’ αυτή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/9/2019

Την έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης επέλεξαν χιλιάδες διαδηλωτές και ποδηλάτες που εναντιώνονται στην κλιματική αλλαγή για να γνωστοποιήσουν την αντίθεσή τους στη γερμανική και την παγκόσμια Αυτοκινητοβιομηχανία. Μέλη και υποστηρικτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Greenpeace» και «Φίλοι της Γης» συγκεντρώθηκαν τόσο έξω από τον χώρο του εκθεσιακού κέντρου όσο και εντός αυτού. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν την αντίρρησή τους και στην αίθουσα όπου μίλησε η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Angela Merkel.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει δραστικότερα μέτρα για τον περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα. Το οικολογικό κίνημα είναι πολύ ισχυρό στη Γερμανία, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πολιτική «σκηνή» της χώρας, καθώς το κόμμα των Πρασίνων είναι, πλέον, δεύτερο στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές. Η κα Merkel έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα τη λήψη αυστηρότερων αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε δήλωσή της είπε σχετικά: «Τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχουν τριπλασιαστεί σε συχνότητα οι καταιγίδες, οι καύσωνες και οι πλημμύρες στη Γερμανία. Πρέπει να δράσουμε».

Οι διαδηλωτές είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τα SUV μοντέλα, τα οποία θεωρούν υπεύθυνα σε σημαντικό βαθμό για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων και καλούν σε εμπάργκο και απαγόρευσή τους. Ο κ. Juergen Resch, Διευθύνων Σύμβουλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Deutsche Umwelthilfe», δήλωσε σχετικά: «Το μήνυμά μας προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι: σταματήστε να πουλάτε SUV οχήματα. Σκοτώνουν το περιβάλλον». Επίσης, η κα Marion Tiemann, μέλος της Greenpeace και μία από τα στελέχη που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις, δήλωσε: «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κερδίζουν χρήματα καταστρέφοντας το περιβάλλον. Βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης».