«Διαστημικός» ο ήχος που βγάζει το Skoda Enyaq (video)


Τι ήχο μπορεί να παράγει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται αθόρυβα και δίχως εκπομπές ρύπων;

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: SKODA
  • 2/12/2020

Κατασκευαστικά οι μόνοι διακριτικοί ήχοι που μπορεί να ακούσεις σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι κάτι ψιλά από τα ηλεκτρονικά ισχύος και ένα πολύ διακριτικό σφύριγμα από τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτά τα επίπεδα θορύβου όμως είναι πολύ χαμηλά και δεν γίνονται αντιληπτά από τους επιβαίνοντες διασφαλίζοντας απόλυτα ήσυχες διαδρομές και απαλλαγμένες από το στρες του θορύβου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό θέμα, αυτό με τους πεζούς που δύσκολα θα αντιληφθούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται με χαμηλή ταχύτητα (στις υψηλότερες ο θόρυβος κύλισης είναι αρκετός για να τους προειδοποιήσει). Έτσι, βάσει νομοθεσίας η Ε.Ε. έχει προβλέψει από πέρυσι την υποχρεωτική τοποθέτηση ενός συστήματος AVAS (Acoustic Vehicle Alert System), το οποίο έως τα 20 km/h παράγει ένα χαρακτηριστικό τεχνητό ήχο.

To ενδιαφέρον είναι πως κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει την χροιά και τον τόνο του τεχνητού ήχου αρκεί αυτός να βρίσκεται εντός του πεδίου έντασης των με ένταση 56-75 dB. Αν θέλετε να ακούσετε πως είναι αυτός ο ήχος σε ένα ηλεκτρικό Skoda και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Enyaq (στην Ελλάδα το περιμένουμε τον ερχόμενο Μάρτιο), απλά πατήστε κλικ στο παρακάτω βίντεο και αφού φυσικά έχετε ενεργοποιήσει τα ηχεία σας.