«Δημόσιος κίνδυνος» τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα - Πάνω από 2.200 τροχαία σε 1,5 χρόνο


Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, αφού άνθρωποι με σοβαρό τραυματισμό, που πρέπει να αποζημιωθούν, καλούνται σε μία δυσμενή συγκυρία να τρέξουν διαδικασίες αξίωσης χρηματικών ποσών.

  • 12/7/2023

Σε «δημόσιο κίνδυνο» έχει εξελιχθεί η κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Επικουρικό Κεφάλαιο. Δημοσίευμα του insurancedaily.gr παρουσιάζει αναλυτικά τους αριθμούς οι οποίοι δείχνουν ότι τους τελευταίους τελευταίους 18 μήνες έχουν προκύψει 2.214 υποθέσεις που αφορούν τροχαία στα οποία ο υπαίτιος δεν είχε ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Πρόκειται φυσικά για ένα σοβαρό θέμα με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις αφού άνθρωποι που πρέπει να αποζημιωθούν ώστε να ανταποκριθούν σε νοσηλείες και θεραπείες, ειδικά στις περιπτώσεις με σοβαρούς τραυματισμούς, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να τρέξουν απαιτητικές διαδικασίες αξίωσης χρηματικών ποσών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο το 2022 κατέβαλε συνολικά 15.004.092,48 ευρώ σε αποζημιώσεις για 1.232 τροχαία στα οποία συμμετείχαν ανασφάλιστα οχήματα, ενώ για φέτος, μέχρι και τον Ιούνιο, είχαν καταβληθεί 4.321.092,80 ευρώ σε 666 περιπτώσεις.

Τέλος θυμίζουμε ότι ο Νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τις περιπτώσεις των οδηγών που κινούνται με ανασφάλιστο όχημα και προβλέπει την επιβολή των παρακάτω κυρώσεων:

  • Αφαίρεση πινακίδων, της άδειας κυκλοφορίας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για έξι (6) μήνες.
  • Η πρόκληση δε ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου των 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Πηγή: insurancedaily.gr