Δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα στο κινητό – Έρχεται νέα εφαρμογή το 2022


Επέκταση των εφαρμογών ψηφιοποίησης σχεδιάζει για το 2022 το αρμόδιο υπουργείο. Ποιές είναι οι νέες εφαρμογές που έρχονται και θα αλλάξουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των πολιτών με τους κρατικούς φορείς.

  • 2/1/2022

Και νέες ψηφιακές εφαρμογές με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη ανακοίνωσε για το 2022 ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και προκειμένου να αποσυμφορηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν 8 νέες εφαρμογές, που θα λειτουργούν μέσα στο πρώτη εξάμηνο της χρονιάς, μέσω των οποίων οι πολίτες θα έχουν έναν πιο σύγχρονο τρόπο αλληλεπίδρασης με κρατικούς φορείς.

Το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα στο κινητό σας!

Σε συνέχεια της εφαρμογής που προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής της ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο προκειμένου οι πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής ώστε να γίνεται χρήση των στοιχείων της ταυτότητά μας και για άλλες υπηρεσίες.

Μάλιστα, εντός του 2022 έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία στο κινητό του οδηγού, για το δίπλωμα, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, κ.α. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται η άυλη επίδειξη των στοιχείων σε περίπτωση ελέγχου από τις κρατικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι υπόλοιπες επτά υπηρεσίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά θα είναι:

Ψηφιακές υπογραφές

Από τις αρχές κιόλας του νέου χρόνου, εντός Ιανουαρίου, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Αυτό έχει υπογραμμίσει ο κ. Πιερρακάκης. Ειδικότερα, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι:

  • οι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων
  • οι 60.000 σε λογιστές
  • οι 43.500 σε δικηγόρους
  • οι 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. «Ψηφιοποιούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τους επαγγελματίες» έχει επισημάνει ο υπουργός.

‘Αυλο διαζύγιο

Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Για πρώτη φορά το κράτος καταγράφει και προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του. Πρόκειται για «ένα project στρατηγικής σημασίας» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός, καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής

Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Πιερρακάκης θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός του νέους έτους θα δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.