Δοκιμές εξέλιξης για το ηλεκτροκίνητο Honda Autonomous Work Vehicle


H Honda πραγματοποιεί δοκιμές εξέλιξης ενός αμιγώς ηλεκτρικού, ρομποτικού πρωτότυπου οχήματος στον χώρο ενός εργοταξίου, στο Νέο Μεξικό, με σκοπό να το εξελίξει για εργασίες σε κατασκευαστικές εταιρείες

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 19/11/2021

Το όχημα που βλέπουμε στις φωτογραφίες, ουσιαστικά είναι μια βελτιωμένη εκδοχή τού 3E-D18 Autonomous ATV το οποίο είχε παρουσιάσει το 2018 η Honda. Το Autonomous Work Vehicle, όπως το ονομάζει προς το παρόν η ιαπωνική εταιρεία, διαθέτει σύστημα αυτόνομης οδήγησης το οποίο συνδυάζει ραντάρ, αισθητήρες Lidar, στερεοσκοπικές κάμερες και σύστημα GPS μεγάλης ακρίβειας για την κίνησή του.

Το Autonomous Work Vehicle έχει μήκος περίπου 2,9 m, πλάτος περίπου 1,52 m και ζυγίζει περίπου 720 kg. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Honda, μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους μέχρι 400 kg και να σύρει τρέιλερ βάρους μέχρι 725 kg.

Οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας έκαναν δοκιμές εξέλιξης του αμιγούς ηλεκτροκίνητου οχήματος σε συνθήκες έντονης ζέστης στο εργοτάξιο της εταιρείας Black & Veatch, στο Νέο Μεξικό (ΗΠΑ) και σε έδαφος με έντονες κλίσεις. Χρησιμοποίησαν έναν ψηφιακό χάρτη πολύ υψηλής ανάλυσης για το σύστημα GPS και δήλωσαν ότι τα έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς τα όλα τα οχήματα που χρησιμοποίησαν παρέκκλιναν μόλις λίγα εκατοστά από τα προκαθορισμένα σημεία της διαδρομής που έπρεπε να ακολουθήσουν. 

Όπως έγινε γνωστό, το Autonomous Work Vehicle έχει αυτονομία 45 km και οι μπαταρίες του μπορούν να φορτίσουν σε έξι ώρες, σε παροχή 120 Volt, δηλαδή στην τάση που χρησιμοποιείται για το οικιακό δίκτυο στις ΗΠΑ. Στόχος των ανθρώπων τής Honda είναι να εξελίξουν και να δημιουργήσουν οχήματα αυτόνομης οδήγησης τα οποία να προορίζονται για τη μεταφορά φορτίων σε εργοτάξια, ιδίως σε αυτά όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, σε μεταλλεία εξόρυξης για τη μεταφορά πετρωμάτων από τις στοές. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή τέτοιων οχημάτων για εμπορική χρήση τους. Οι δοκιμές εξέλιξης θα συνεχιστούν, τόσο για να αναπτυχθεί περισσότερο η τεχνολογία αλλά και για να δουν εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές ή βιομηχανικές εταιρείες ώστε να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία.