Donkervoort D8 GTO JD70 R: Ένα ακριβό παιχνίδι για την πίστα


Σε συνέχεια της -περιορισμένης παραγωγής- έκδοσης δρόμου του D8 GTO JD70, οι άνθρωποι της Donkervoort αποφάσισαν να κατασκευάσουν και μία γρηγορότερη εκδοχή αυτού, αποκλειστικά για χρήση σε πίστα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 27/10/2020

Για όσους δεν τη γνωρίζετε, η Donkervoort είναι μία μικρή Ολλανδική εταιρία που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αντιγράφοντας εν πολλοίς προτάσεις της Lotus. Βέβαια, από εκείνο το αρχικό Seven, πολύ νερό έχει κυλίσει στο αυλάκι για να καταλήξουμε σήμερα στο D8 GTO JD70 R, ένα κτηνώδες ανοικτό διθέσιο όχημα, ειδικά σχεδιασμένο για track days.

Βασισμένο στην έκδοση δρόμου, D8 GTO JD70, η οποία θα παραχθεί μόλις σε 70 αντίτυπα, το εν λόγω όχημα έχει δεχτεί ειδικές βελτιώσεις ώστε να μπορεί να είναι ταχύτερο, πιο άγριο αλλά και πιο ασφαλές. Αναφορικά με τον κινητήρα, στο εσωτερικό του κρύβει ένα υπερτροφοδοτούμενο σύνολο της Audi, χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με συνολική ισχύ 415 ίππων και ροπή 560 Nm. Τα νούμερα αυτά όταν συνδυαστούν με το βάρος των μόλις 725 κιλών, καταλήγουν σε έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών προς ίππο!

Ενδεικτικά, τα πρώτα 100 km έρχονται από στάση σε 2,7 sec, ενώ το 0-200 ολοκληρώνεται σε 7,7 sec. Όσο για την τελική του, αγγίζει τα 280 km/h. Όχι και άσχημα για ένα αυτοκίνητο χωρίς οροφή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι -σύμφωνα με τον κατασκευαστή- και η ικανότητά του στην πίστα. Η μέγιστη τιμή πλευρικής επιτάχυνσης που μπορεί να δεχτεί αγγίζει τα 2,25 G, νούμερο που θυμίζει περισσότερο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Όσο για την τιμή και αυτή με τη σειρά της δεν είναι μικρή. Κοστίζοντας οριακά κάτω από τα 200.000 ευρώ στην Ευρώπη, το D8 GTO JD70 R αναμένεται να αποτελέσει ένα παιχνίδι για λίγους.