Donkervoort F22: Ντεμπούτο για το supercar με τον κινητήρα από Audi


Η Donkervoort τράβηκε το κάλυμμα από την F22, το νεότερο supercar της, που διαθέτει κινητήρα από Audi και ζυγίζει όσο ένα... πούπουλο.

  • ΦΩΤΟ: Donkervoort
  • 11/12/2022

Το νεότερο πόνημα της Donkervoort κατέφτασε.

Ονομάζεται F22, και παίρνει αυτήν την ονομασία από την κόρη του CEO της εταιρίας, Denis Donkervoort, Filippa, που γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 

Κι ενώ οπτικά δείχνει να έχει πολλά στοιχεία από την D8 GTO, αποτελεί ένα τελείως νέο αυτοκίνητο, καθώς δε μοιράζεται ούτε βίδα με τον προκάτοχό του.

Είναι φυσικά supercar, με 675 PS ανά τόνο - μία επίδοση καλύτερη κι από της Bugatti Veyron, κι ας τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 2,5lt, υπετροφοδοτούμενο, εν σειρά 5κύλινδρο απόδοσης 498 PS κατευθείαν από την Audi

Όλη η δύναμη μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 5τάχυτου, χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, ενώ η F22 μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h εντός 2,5 δευτερολέπτων.

Το μεγάλου ατού του supercar, πάντως, είναι το εξαιρετικά χαμηλό βάρος του. Το διθέσιο, ασκεπές όχημα ζυγίζει μόλις 750 kg, χάρη στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος στο σασί, που προσφέρει και επιπλέον στιβαρότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη συμπεριφορά στον δρόμο, με την Donkervoort να αναφέρει πως η F22 μπορεί να πιάσει ως και 2,15g στις στροφές.

Στην πέδηση μπορεί να «πιάσει« 1,2g, χάρη στα φρένα με δαγκάνες 4 πιστονιών, αλλά αν θέλετε βοήθεια στον χειρισμό, δεν θα την έχετε, καθώς απουσιάζουν τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα, με εξαίρεση το traction control.

Στο εσωτερικό, το σύστημα infotainment αποτελείται από ένα iPad, κι είναι τελείως προαιρετικό, ενώ ο οδηγός έχει μόλις μία μικρή οθόνη για τα απαραίτητα όργανα. 

Όσον αφορά την τιμή, μιλάμε για 245.000 ευρώ στην Ευρώπη, ενώ μαζί με τα έξτρα μπορεί να φτάσει τα 345.000 ευρώ, με μόλις 75 παραδείγματα να κατασκευάζονται.