Δυσοίωνες προβλέψεις της Bosch για το ζήτημα των ημιαγωγών


Η Bosch καλεί για αλλαγές στην προμήθεια των ημιαγωγών για τα microchips, ειδεμή τα ζητήματα έλλειψης θα συνεχιστούν εις το διηνεκές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 28/8/2021

Ο Harald Kroeger, μέλος του Δ.Σ. της Bosch, πιστεύει πως η προμήθεια ημιαγωγών για microchip στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει πάψει να είναι αποδοτική και βιώσιμη.

Σε αυτό δε βοηθά σίγουρα και η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει επιφέρει σοβαρές ελλείψεις σε αυτά τα chips, με τον Kroeger να δηλώνει στο CNBC:

«Ως ομάδα, έχουμε καθίσει κι έχουμε αναρωτηθεί για το μέλλον αυτού του συστήματος προμηθειών και αν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να κερδίζουμε χρόνο.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε μεγαλύτερο stock μερικών μερών [της γραμμής παραγωγής], γιατί κάποιοι από αυτούς τους ημιαγωγούς χρειάζονται 6 μήνες να κατασκευαστούν. Δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα στο οποίο να μπορείς να δεχτείς παραγγελίες μόνο ανά δύο εβδομάδες. Δεν λειτουργεί.»

Στη μετάβαση της αυτοκίνησης σε οχήματα με αυτόνομα συστήματα οδήγησης, η ανάγκη για πολλούς και ικανούς ημιαγωγούς για chips αυξάνεται, κι αυτό πιέζει ακόμα περισσότερο την γραμμή παραγωγής. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν περίπου 550 δολάρια σε ημιαγωγούς, με τα συμβατικά να αρκούνται σε ένα ποσό της τάξης των 80 δολαρίων.

Για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, η Bosch είχε σχεδιάσει και πλέον προχωρά στην κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ημιαγωγών στη Δρέσδη της Γερμανίας, με κόστος 1 δισ. ευρώ.