Ecurie Ecosse LM69: Επιστρέφοντας στο μέλλον


Την αναβίωση της Jaguar XJ13 επιχειρεί η Ecurie Ecosse δημιουργώντας ένα δωδεκακύλινδρο sportscar μιας άλλης εποχής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/7/2019

Παραπέμπει στην εμβληματική Jaguar XJ13 του 1966 κρύβοντας πίσω από τις ρετρό καμπύλες του αμαξώματός της την προσπάθεια αναβίωσης ενός αυτοκινήτου που δημιουργήθηκε για έναν και μοναδικό λόγο: να πρωταγωνιστήσει στον 24ωρο αγώνα του Le Mans. Ο λόγος για την Ecurie Ecosse LM69, ένα supercar που κατασκευάζεται στις ημέρες μας με τις προδιαγραφές μιας άλλης εποχής.

Το εγχείρημα της Ecurie Ecosse φαντάζει δύσκολο, μιας και η LM69 δεν αποτελεί μία ακόμα replica της Jaguar XJ13 αλλά ένα αυτοκίνητο που διαθέτει τον δικό του σχεδιαστικό -και όχι μόνο- χαρακτήρα.

Η παρουσία σταθερής οροφής, τα απαραίτητα αεροδυναμικά βοηθήματα, οι φαρδύτεροι τροχοί φέρνουν την LM69 πιο κοντά στο σήμερα, χωρίς παρόλα αυτά να γκρεμίζουν τις γέφυρες με το χθες.

Το ίδιο άλλωστε μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για τις συνθετικές επιφάνειες του αμαξώματός της, οι οποίες ναι μεν περιορίζουν το συνολικό βάρος σε επίπεδα χαμηλότερα της Jaguar XJ13, διατηρούν παρόλα αυτό τον ρετρό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις προδιαγραφές του τελευταίου κατέχει ο V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας των 5,3 λίτρων, οποίος παράγει 500 ίππους και 517 Nm ροπής παραπέμποντας σε εκείνον που είχε τοποθετηθεί στην πρωτότυπη Jaguar XJ13 του 1969.

To δωδεκακύλινδρο μοτέρ των 5,3 λίτρων συνδυάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων της ZF, το οποίο συνδέεται με τους πίσω τροχούς.

Η Ecurie Ecosse LM69 θα πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα της κατά στο πλαίσιο του Concour of Elegance που θα φιλοξενήσει το Λονδίνο. Εκεί θα ανακοινωθεί και η τιμή του αυτοκινήτου, η παραγωγή του οποίου δεν θα υπερβεί τις 25 μονάδες.