Είκοσι χρόνια ιστορίας για την Porsche 911 GT3 (Video)


Η κορυφαία, κατά πολλούς, έκδοση της εμβληματικής Porsche 911 συμπληρώνει είκοσι χρόνια ζωής και ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

  • KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/11/2019

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1999, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης και έκτοτε αποτελεί εκείνη την έκδοση που ολοκληρώνει με τον καλύτερο και τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την γκάμα της εμβληματική Porsche 911.

O λόγος για την Porsche 911 GT3, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής προσφέροντας μια πρώτης τάξεως αφορμή ώστε να ψηλαφίσουμε την ιστορία ενός αυτοκινήτου που αναδιατύπωσε τον ορισμό του καθαρόαιμου sportscar.

H πρώτη Porsche 911 GT3 δημιουργήθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει την 911 Carrera RS 2.7, φιλοξενώντας στο πίσω τμήμα της έναν ατμοσφαιρικό εξακύλινδρο κινητήρα 3,6 λίτρων.

Η ισχύς του εξακύλινδρου συνόλου έφτανε τους 360 ίππους, ενώ πολύ πριν πατήσει στη σάλα της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, η GT3 είχε ήδη τραβήξει τα βλέμματα πάνω της σπάζοντας το φράγμα των 8 λεπτών στην πίστα του Nurburgring.

Εκείνη η GT3 συνδέθηκε όσο καμία άλλη Porsche 911 με το Walter Rohrl ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία εξέλιξής της. Εξέλιξη που αφαίρεσε 30 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος και τα περιττά κιλά από το αμάξωμα μιας… κοινής Porsche 911, προσθέτοντας μια σταθερή πίσω αεροτομή, ένα αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης, ρυθμιζόμενη ανάρτηση, καθώς και ένα μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων με πιο κοντή κλιμάκωση.

Μάλιστα, προαιρετικά μπορούσε να επιλέξει κανείς και την έκδοση Clubsport η οποία διέθετε roll cage.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η ισχύς του boxer κινητήρα των 3,6 λίτρων αυξήθηκε στους 380 ίππους και αυτό χάρη στη χρήση του συστήματος μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων, ενώ στον κατάλογο του προαιρετικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου προστέθηκαν τα κεραμικής σύνθεσης δισκόφρενα.

Φτάνοντας στο 2006, η Porsche 911 GT3 απέδιδε 415 ίππους, ενώ για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της απολάμβανε τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης, γνωστή και ως Porsche Active Suspension Management.

H αύξηση της χωρητικότητας του εξακύλινδρου κινητήρα από τα 3,6 λίτρα στα 3,8 λίτρα χάρισε στην Porsche 911 GT3 επιπλέον 20 ίππους, την ίδια στιγμή που η νέα αεροδυναμική πτέρυγα του πίσω τμήματος εξασφάλιζε την απαιτούμενη κάθετη δύναμη ώστε οι 435 ίπποι να διατηρήσουν την επαφή τους με την άσφαλτο.

Στα πεντηκοστά γενέθλια της Porsche 911 -το 2013- η GT3 αναβαθμίζεται περαιτέρω. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 3,8 λίτρων φτάνει τους 475 ίππους, ενώ στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και το σύστημα τετραδιεύθυνσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η GT3 του 2013 ολοκληρώνει τα 20,8 χιλιόμετρα της πίστας του Nurburgring σε 7 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, δηλαδή μισό λεπτό ταχύτερα σε σχέση με την πρώτη γενιά του αυτοκινήτου.

Η τελευταία γενιά της Porsche 911 GT3 αποκαλύφθηκε το 2017. Η αύξηση της χωρητικότητας του εξακύλινδρου κινητήρα στα 5,0 λίτρα οδήγησε τη μέγιστη τιμή της ισχύος του στα όρια των 500 ίππων, ενώ το μηχανικό κιβωτίου των έξι σχέσεων επέστρεψε, έστω κι ως επιλογή, στην γκάμα του αυτοκινήτου.