Εξωσκελετικοί μηχανισμοί για τους εργαζόμενους της Audi


ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΙΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/12/2019

Τα εξωσκελετικά γιλέκα περιλαμβάνουν ένα μηχανισμό που υποβοηθά τους εργαζομένους να εκτελούν τις εργασίες τους με πιο σωστό τρόπο όσον αφορά στην θέση των χεριών, την στάση του σώματος και της πλάτης τους. Κάτι που τους βοηθά ώστε να εκπονούν την εργασία τους με την λιγότερη μυϊκή δύναμη και σωματική καταπόνηση.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία τέτοιου είδους γιλέκα χρησιμοποιούν αρκετές εταιρίες (όπως η Hyundai), ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και η Audi την εξέλιξη δύο νέων τύπου εξωσκελετούς μηχανισμούς. Προς το παρόν περίπου 60 εργαζόμενοι σε μονάδες της εταιρίας στην Γερμανία χρησιμοποιούν αυτά τα γιλέκα, συγκεκριμένα στο Ingolstadt στο τμήμα συναρμολόγησης, στο βαφείο.

Η Audi δοκιμάζει αυτή τη στιγμή το Paexo από την Ottobock και το Skelex 360 από το Skelex. Και δύο εξωσκελετικά γιλέκα φοριούνται στους ώμους και στερεώνονται στη θέση τους με μια ζώνη γύρω από τους γοφούς. Η μόνη ενέργεια που έχουν είναι μηχανική από την κίνηση του σώματος. Στόχος είναι η στήριξη των βραχιόνων του σώματος στις εργασίες που έχουν να κάνουν με ύψος πάνω από τους ώμους ή το κεφάλι.

«Οι εργαζόμενοι μας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας. Με τη συνεχή αποσυμφόρηση της έντασης εργασίας μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία και την ευημερία τους. Οι νέες τεχνολογίες, όπως οι εξωσκελετικοί μηχανισμοί, με τους οποίους κάνουμε όλο και πιο αποδοτική την παραγωγή, συμβάλλουν επίσης σε αυτό », λέει ο Peter Kössler, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi στο τμήμα Παραγωγής και Logistics.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί εξωσκελετικούς μηχανισμούς σε πιλοτικά πρότζεκτ εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εργονομίας για τους εργαζόμενους της.