Electra Quds Rise: Ένα ηλεκτρικό sportscar από τον Λίβανο


Το Electra Quds Rise θα είναι ένα σπορ διθέσιο αυτοκίνητο με ιδιόμορφη σχεδίαση, αυτονομία 450 χιλιομέτρων και τιμή 25.000 ευρώ περίπου.

  • 29/4/2021

Καλωσορίστε το πρώτο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο που έφτιαξε ποτέ ο Λίβανος. Ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Jihad Mohammed, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Λίβανο, ίδρυσε την εταιρεία του (Electra) τέσσερα χρόνια πριν.

Ο στόχος του είναι να κατασκευάζει 10.000 μονάδες του συγκεκριμένου μοντέλου Quds Rise. Παρεμπίπτοντος, το όνομα του αυτοκινήτου έχει προκύψει από το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ (al-Quds).

Η εξωτερική εμφάνιση του Electra Quds Rise είναι τουλάχιστον ξεχωριστή. Το διθέσιο σπορ αυτοκίνητο διαθέτει μάσκα στο εμπρός μέρος που είναι εμπνευσμένη από τον τρούλο του Βράχου που είναι μουσουλμανικό ιερό στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Εδώ, διακρίνονται επίσης οι αεραγωγοί και τα μεγάλα φωτιστικά σώματα.

Στο πίσω μέρος, παρατηρούμε τον διαχύτη, τα τριγωνικά φωτιστικά σώματα και τους ανακλαστήρες (σχήματος boomerang) πάνω στον προφυλακτήρα. Οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών φορούν ελαστικά 235/45 εμπρός και 255/40 πίσω.

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ενώ στο εσωτερικό και στην κεντρική κονσόλα ξεχωρίζει η ψηφιακή οθόνη 15,9 ιντσών, για το χειρισμό των περισσότερων από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.    

 

Ο ηλεκτροκινητήρας που θα βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω μέρος θα παράγει 162 ίππους και η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση και μέχρι τα 100 χλμ./ώρα θα πραγματοποιείται σε 5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα θα είναι 165 χλμ./ώρα.

Το νέο λιβανέζικο μοντέλο θα χρησιμοποιεί μπαταρία 50 kWh και η αυτονομία του θα φτάνει τα 450 χιλιόμετρα. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει με την τιμή να προσδιορίζεται στα 25.000 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις των πρώτων μοντέλων αναμένονται στις αρχές του 2022.

Η Electra σχεδιάζει να κατασκευάσει και άλλα μοντέλα, που περιλαμβάνουν ένα sedan (Quds Capital ES), ένα σπορ (Quds Nostrum) και ένα ρετρό ηλεκτρικό ταξί eCab. 

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον κόσμο του αυτοκινήτου.