Ελλάδα: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που ΔΕΝ προτιμούν οι κλέφτες!


Παίζει ρόλο το μέγεθος του αυτοκινήτου και η μάρκα; Ποια μέρα είναι η πιο «επικίνδυνη»; Όλες οι απαντήσεις!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ/HELLAS DIRECT
  • 4/8/2023

Δύο είναι οι χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης/οδηγός αυτοκινήτου. Να εμπλακεί σε ατύχημα και να κλαπεί το όχημά του.

Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι ένα (σχεδόν) καθημερινό φαινόμενο και στη χώρα μας και πολλοί ιδιοκτήτες αγωνιούν για το αν το επόμενο πρωί ή όταν θα μεταβούν στο σημείο που έχουν σταθμεύσει το όχημά τους, θα το βρουν στη θέση του.

Βασισμένη στα οχήματα που έχουν ασφαλιστεί σε αυτήν, η Hellas Direct δημοσιοποίησε τη λίστα με τα μοντέλα που κλάπηκαν με μικρότερη συχνότητα στη χώρα μας το 2022. Μάλιστα, συμπεριέλαβε όχι μόνο τις περιπτώσεις ολικής κλοπής, αλλά και της μερικής κλοπής, στις οποίες οι κλέφτες αφαίρεσαν κάποιο αντικείμενο από το εσωτερικό των οχημάτων.

Η σχετική λίστα παρουσιάζει τον αριθμό κλοπών ανά 1.000 ΙΧ ασφαλισμένα στην Hellas Direct. Τις λιγότερες κλοπές είχαν τα Honda Civic και Toyota Avensis (με μόλις 1 ανά 1.000 οχήματα) και ακολούθησαν τα SEAT Ibiza, FIAT Seicento, FIAT Punto, Peugeot 206, Hyundai Getz, Toyota Auris, Hyundai i30 και Nissan Almera, με 2 κλοπές ανά 1.000 αυτοκίνητα.

Γιατί τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν τα προτιμούν οι κλέφτες; Ίσως είναι πιο δύσκολα στην παραβίαση, ίσως τα ανταλλακτικά τους δεν έχουν τόση ζήτηση, η ουσία είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν τους λιγότερους «μπελάδες» στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αφορά τις κατηγορίες οχημάτων που προτιμούν οι κλέφτες. Έτσι, τα αυτοκίνητα πόλης (A-segment) με μήκος, δηλαδή, μέχρι 3,7 m, είναι στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Τα στοιχεία της ασφαλιστικής δείχνουν 11 περιπτώσεις ανά 1.000 ασφαλισμένα ΙΧ, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία οχημάτων!

Όλα τα υπόλοιπα μεγέθη αυτοκινήτων που εκλάπησαν (από 3,7 m έως και 4,7 m) και ήταν ασφαλισμένα στην εταιρεία, δεν παρουσιάζουν διαφορές. Για όλα υπήρξαν 4 κλοπές ανά 1.000 οχήματα, με εξαίρεση την κατηγορία με μήκος 4,4 m έως 4,7 m, στην οποία σημειώθηκαν 5.

Τέλος, ένα τελευταίο στατιστικό στοιχείο αφορά τις ηλικίες των ασφαλισμένων οδηγών. Για κάθε 1.000 οδηγούς, σημειώθηκαν 9 κλοπές στην ηλικιακή κλίμακα 20-29, που ήταν και αυτή με τις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί ο αριθμός να μην «εντυπωσιάζει», αλλά είναι υπερδιπλάσιος από τις κατηγορίες 50-59, 60-69 και 70-79 ετών (από 4 περιπτώσεις κλοπών).

Τα περυσινά ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των οδηγών τόσο μειώνονται τα περιστατικά κλοπής για τα αυτοκίνητά τους. Φυσικά από τη στιγμή που δεν πρόκειται για την «ηλικία» των οχημάτων, θεωρητικά δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση, ωστόσο μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι όσο πιο νέος είναι ένας οδηγός, τόσο περισσότερο κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του και άρα «εκτίθεται».

Τέλος, πάντα με βάση τα στοιχεία της Hellas Direct για το 2022, η Δευτέρα είναι η ημέρα με τις περισσότερες κλοπές - τα Σαββατοκύριακα σημειώνονται οι λιγότερες - ενώ τις πρωινές ώρες, συνήθως, αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ότι έχουν πέσει θύμα κλοπής.