Ένα Fiat 124 Special T είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει ξανά!


Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams θα προσφέρει σε δημοπρασία ένα Fiat 124 Special T μοντέλο του 1971 με ελάχιστα χιλιόμετρα. 

  • 17/5/2021

Το Fiat 124 ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες παγκοσμίως για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε σαν μια ολόκληρη οικογένεια μοντέλων το 1966 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη χάρη στον εύκολο χειρισμό, τις compact διαστάσεις και την προσιτή τιμή.

Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του, που χορηγήθηκε άδεια από τη Fiat για την παραγωγή του από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η SEAT και η VAZ. Σήμερα παραμένει ένα δημοφιλές κλασικό μοντέλο σε πολλά μέρη της Ευρώπης και με εξαιρετική υποστήριξη ανταλλακτικών.

Το 124 σίγουρα δεν είναι ένας σπάνιος θησαυρός στον κόσμο των συλλεκτικών αυτοκινήτων, αλλά τα τόσο ελαφρά μεταχειρισμένα παραδείγματα δεν είναι άφθονα. Σε λίγες μέρες ένα Fiat 124 Special T sedan από το 1971 θα προσφερθεί σε δημοπρασία στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει περίπου 73.000 χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Η Bonhams το προσφέρει στη δημοπρασία MPH του Μαΐου με πολύ μετριοπαθής εκτίμηση της αξίας του. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι το 124 θα φέρει προσφορές μεταξύ 3.000 και 5.000 λιρών Αγγλίας την ημέρα της δημοπρασίας.

Το 124 Special T ήταν ουσιαστικά μία πιο «hot» έκδοση από τη βασική, αφού διέθετε μια βελτιωμένη έκδοση διπλού εκκεντροφόρου του κινητήρα 1,4 λίτρων, που υπήρχε επίσης στα 124 Spider και 124 Coupe, με ανεβασμένη απόδοση στους 80 ίππους. Η δύναμη πήγαινε στους πίσω τροχούς μέσω χειροκίνητου κιβωτίου τεσσάρων ταχυτήτων. Το 124 Special T έφτασε στο προσκήνιο το 1970, τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της παραγωγής για την οικογένεια 124 και ξεχώριζε από τους χαρακτηριστικούς διπλούς προβολείς στα εμπρός φώτα. Το αυτοκίνητο που θα προσφέρει η Bonhams στη δημοπρασία είχε λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ιταλία, ανήκε σε ιδιωτική συλλογή και δεν έχει κινηθεί για αρκετό καιρό.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα αρκετά καθαρό εσωτερικό με καφέ δερμάτινα καθίσματα σε πολύ καλή κατάσταση, απόρροια των λίγων χιλιομέτρων που έχει το αυτοκίνητο. Ο κύριος άγνωστος παράγοντας, φυσικά, είναι η κατάσταση των μηχανικών μερών και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για τον υποψήφιο αγοραστή.