Ένα τετρακίνητο Citroen 2CV, με δύο κινητήρες, που πάει παντού! (photos)


Η ιστορία του ξεκινά το 1979 όταν ο οδηγός αγώνων Jack Hanon «πάντρεψε» το αμάξωμα ενός 2CV, το σασί ενός Super Ami και τους κινητήρες ενός Citroen GSA.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: COLLECTING CARS
  • 23/9/2023

Το Citroen 2CV είναι ένα μοντέλο με πλούσια ιστορία. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα που έχουν αφήσει εποχή και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να τραβούν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των συλλεκτών.

Τώρα, ένα μοναδικό δημιούργημα του μηχανικού και οδηγού αγώνων Jack Hanon, έρχεται στην επιφάνεια και αναζητεί τον καινούργιο του ιδιοκτήτη. Φέρει δύο flat-four κινητήρες χωρητικότητας 1.299 cc (έναν μπροστά και έναν πίσω), με την κίνηση να διοχετεύεται στους μπροστινούς, τους πίσω ή και όλους τους τροχούς μέσω των δύο μηχανικών κιβωτίων με 4 σχέσεις.

Η ιστορία του ξεκινά το 1979, όταν ο Hanon αποφάσισε να «παντρέψει» το αμάξωμα ενός 2CV του 1974, το τροποποιημένο σασί ενός Super Ami και τους κινητήρες ενός Citroen GSA. Εξοπλισμένο με bucket καθίσματα κι κλωβό ασφαλείας, το όχημα ήταν έτοιμο για όλα.

Έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στα αμμώδη ράλλυ της Βόρειας Αφρικής, όπου και αγωνιζόταν για περίπου 10 χρόνια, λαμβάνοντας επίσης μέρος και στα Ράλλυ Moroccan Atlas. Ο Hanon εισήγαγε το πολυαγαπημένο του 2CV στον Καναδά τη δεκαετία του 1990, όμως δυστυχώς, απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα, κι έτσι το αυτοκίνητο παρέμεινε αποθηκευμένο για περίπου 20 χρόνια.

Το 2014, ένας Αμερικανός αρχιτέκτονας και λάτρης της αυτοκίνησης το ανακάλυψε, επισκευάζοντας και συντηρώντας το, προκειμένου να το στείλει πίσω στην Ευρώπη, στη Citroen Andre στην Ολλανδία.

Το 2CV, έπειτα, πέρασε λίγο καιρό στο Ην. Βασίλειο και πλέον βρίσκεται ξανά επί ευρωπαϊκού εδάφους έχοντας λάβει μια εκτενή μηχανική ανανέωση, η οποία περιλαμβάνει νέους ιμάντες χρονισμού και αμορτισέρ.

Η αγγελία στο Collecting Cars αναφέρει ότι το 2CV του Jack Hanon βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση κι ότι αμφότεροι οι κινητήρες λειτουργούν απροβλημάτιστα. Η τρέχουσα προσφορά ανέρχεται στα 6.100 ευρώ, ενώ η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.