Ένταλμα σύλληψης από την Interpol για τον Ghosn στο Λίβανο


H φυγή ή η δραπέτευση του Carlos Ghosn από την Ιαπωνία, μέσω Τουρκίας στο Λίβανο παίρνει διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ του Hollywood.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/1/2020

Οι πληροφορίες ή οι φήμες αναφέρουν πως ο πρώην ισχυρός άντρας της συμμαχίας Renault Nissan φυγαδεύτηκε από την Ιαπωνία όπου ήταν σε κατ΄οίκον περιορισμό από μια ομάδα ανδρών εταιρείας security. Από το σπίτι του βγήκε, όπως λέγεται, κρυμμένος μέσα στη θήκη του κοντραμπάσου ενός μουσικού συγκροτήματος που είχε παίξει στο σπίτι του.

Από εκεί πήγε με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Τουρκία και από εκεί στο Λίβανο, όπου η είσοδός του στη χώρα έγινε νόμιμα, με γαλλικό διαβατήριο. Το οποίο βρισκόταν στο σπίτι του στο Τόκιο παρότι λεγόταν πως οι ιαπωνικές αρχές το είχαν κατάσχει. Οι τουρκικές αρχές κάνουν ήδη έρευνα για τη διέλευσή του από τη χώρα και έχουν ανακρίνει εφτά άτομα, ενώ έρευνα διεξάγεται και στην Ιαπωνία.

Ο Carlos Ghosn έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και λιβανέζικη, ενώ στο Λίβανο, όπου έζησε για πολλά χρόνια ως παιδί και έφηβος, είναι ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής. Το σημαντικό είναι πως ο Λίβανος δεν έχει κάποια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την Ιαπωνία και έτσι το ένταλμα σύλληψης του Ghosn που στάλθηκε από την Interpol στις τοπικές αρχές δεν έχει στην ουσία κανένα νόημα.

Ο Ghosn αναμένεται να δώσει μια συνέντευξη τύπου τις επόμενες μέρες και θεωρεί πως δραπέτευσε από το διεφθαρμένο σύστημα δικαιοσύνης της Ιαπωνίας που τον είχε παγιδεύσει και καταπατούσε διεθνή δικαιώματα.