Επίσημα η συνεργασία της Volkswagen με την Ford


Δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν επίσημα την τη σύναψη παγκόσμιας συνεργασίας που προβλέπει μακροπρόθεσμα την αυτόνομη τεχνολογία και την ηλεκτροκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/1/2019

Όπως είχαμε γράψει εδώ και καιρό η Volkswagen και η Ford ανακοίνωσαν σήμερα στο Detroit την παγκόσμια συνεργασία τους που έχει ως στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο κατασκευαστών με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης πελατών τους.

Σε πρώτη φάση η συνεργασία των δύο εταιριών προβλέπει την διάθεση μεσαίων επαγγελματικών οχημάτων και pickup για τις παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας από το 2022. Αργότερα θα υπάρξουν συνεργασίες και σε επαγγελματικά οχήματα van για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία για van και pickup στοχεύει στην επίτευξη οικονομίας κλίμακας για κάθε εταιρεία, αρχής γενομένης από το 2023, ενώ η συνεργασία δεν προβλέπει ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε κοινά επαγγελματικά στα μηχανικά μέρη του Ford Transit όταν τα επόμενα Ford Ranger και VW Amarok θα έχουν επίσης κοινά στοιχεία.

Οι Volkswagen και Ford δεσμεύονται επίσης να διερευνήσουν ενδεχόμενη συνεργασία όσον αφορά στα ηλεκτρικά οχήματα, την αυτόνομη οδήγηση και τις υπηρεσίες μετακίνησης. Ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρείται αναπόφευκτη μία συνεργασία που θα ωφελούσε και την Ford μέσω από την χρήση της πλατφόρμας MEB και το λανσάρισμα EV μοντέλων κυρίως στην Ευρώπη.