Επίσημα στην Σαγκάη η Aston Martin Rapide E


Μετά από πολλές αναφορές έφτασε η ώρα της επίσημης παρουσίασης της ηλεκτρικής Rapide E στην κινεζική έκθεση.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/4/2019

Όσο και αν ακούγεται παράξενο η βρετανική φίρμα έχει αναγγείλει και εξελίσσει το ηλεκτρικό της μοντέλο εδώ και χρόνια βασισμένο στην Rapide. Τελικά, σε συνεργασία με την Williams Advanced Engineering, η Aston Martin παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει διάταξη 800V με μπαταρία 65 kWh που αποτελείται 5.600 στοιχεία λιθίου σε 18.650 κυλινδρικές θήκες.

Η συστοιχία των μπαταριών βρίσκεται στην θέση του V12 και η ηλεκτρική της ενέργεια τροφοδοτεί ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων που βρίσκεται στον πίσω άξονα και αποδίδει συνδυαστικά 610 PS και 950 Nm ροπής. Σχετικά με τις επιδόσεις τα 0-96 km/h επιτυγχάνονται σε λιγότερο από 4 sec με την τελική να φτάνει τα 250 km/h και την Aston Martin να ανακοινώνει ρεπρίζ 80-112 km/h σε 1,5 sec.

Η προσφερόμενη αυτονομία είναι στα 320 km (σε κύκλο WLPT) και μπορεί να φορτίσει σε κάτι περισσότερο από μία ώρα σε ταχυφορτιστή 400V / 50 kW. Μία πλήρη φόρτιση με τον on-board φορτιστή διαρκεί 3 h. Εξωτερικά η ηλεκτρική Rapide E δεν διαφέρει και πολύ από τις συμβατικές εκδόσεις, μιας και αυτό ήταν το ζητούμενο για τους Βρετανούς.

Στο εσωτερικό υπάρχει πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, όπου πέρα από τις κλασικές ενδείξεις απεικονίζονται όλες οι «ηλεκτρικές» πληροφορίες, καθώς και μια κεντρική κονσόλα με διάφορους διακόπτες συμπεριλαμβάνοντας και της παραμετροποίησης (GT, Sport και Sport ). Η παραγωγή της Aston Martin Rapide E θα περιοριστεί στα 155 αυτοκίνητα παγκοσμίως.