Επίσημη αποκάλυψη για το Cupra Born


Με διάφορες εκδόσεις μπαταριών υψηλής απόδοσης και αυτονομία από 340 έως 540 χιλιόμετρα, απόδοση 150 έως 230 ίππων και κίνηση στους πίσω τροχούς παρουσιάστηκε το αμιγώς ηλεκτρικό Cupra Born.

  • 25/5/2021

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο αποκάλυψε σήμερα η premium θυγατρική της Seat, Cupra. Απόλυτα σύμφωνο με τις τάσεις της εποχής που αφορά την ηλεκτροκίνηση, το νέο Cupra Born, βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ του Ομίλου, γνωστή από το VW ID.3.

Το νέο Cupra Born έχει αποκλειστικά κίνηση στους πίσω τροχούς. Ο μονός ηλεκτρικός κινητήρας του είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος και στη βασική έκδοση αποδίδει 150 ίππους και 310 Nm ροπής. Η μπαταρία του είναι χωρητικότητας 45 kWh, και προέρχεται από το ID.3 Pure Performance, δίνοντας περίπου 340 χιλιόμετρα αυτονομίας (στον κύκλο μέτρησης WLTP) και επιτάχυνση 0-100 σε 8,9 δευτερόλεπτα.

Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση των 201 ίππων με την μεγαλύτερη μπαταρία 58 kWh. Η ροπή παραμένει στα 310 Nm, αλλά η αυξημένη ισχύς κατεβάζει το χρόνο για το 0-100 στα 7,3 δευτερόλεπτα, ενώ η αναβαθμισμένη μπαταρία παρέχει μέγιστη αυτονομία 420 χλμ.

Παράλληλα, η Cupra ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το πακέτο απόδοσης Born με τη χρήση E-Boost, που αυξάνει την απόδοση στους 230 ίππους. Εδώ το 0-100 γίνεται μόλις σε 6,6 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία είναι η ίδια στα 420 χλμ. βέβαια, ο ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας μπορεί να συνδυαστεί και με μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 77 kWh, οπότε η αυτονομία αυξάνεται στα 540 χιλιόμετρα.

Στον τομέα του σχεδιασμού, είναι εμφανής η δυναμική προσέγγιση που ήθελαν να του δώσουν οι σχεδιαστές του. Πολλά στοιχεία οικεία από άλλα μοντέλα της Cupra, υπάρχουν και εδώ, όπως τα στενά και γωνιώδη φωτιστικά σώματα και η φωτεινή μπάρα LED στο πίσω μέρος που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Έχουν προστεθεί και άλλες πινελιές βέβαια, όπως η κεκλιμένη οροφή που χάρη στη μαύρη πίσω κολώνα, μοιάζει να αιωρείται.

Για την εξωτερική εμφάνιση του Cupra Born, ο επικεφαλής σχεδιασμού Jorge Diez δήλωσε: «Τονίσαμε το πλάτος του αυτοκινήτου με μια οριζόντια φωτεινή υπογραφή, συνδυάζοντας παράλληλα έναν πολύ ξεχωριστό διαχύτη, ο οποίος αυξάνει την απόδοση και την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Όλη η ομάδα συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με την αποδοτικότητα».

Το εσωτερικό τώρα, σχεδιάστηκε για να εκπέμπει έναν αέρα πολυτέλειας σε συνδυασμό με τον σπορ χαρακτήρα. Ο τελευταίος ενισχύεται από τα bucket καθίσματα, το νέο τιμόνι με τα κουμπιά επιλογής προφίλ οδήγησης (υπάρχει και sport λειτουργία Cupra) και τις λεπτομέρειες χαλκού στην κονσόλα.

Εκτός από την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα, η Cupra έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του Born χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τα νέα bucket καθίσματα κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμο πολυμερές ύφασμα Seaqual Yarn από πλαστικό, προερχόμενο από τη Μεσόγειο και άλλες θάλασσες, ωκεανούς, ποτάμια και εκβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τι διαφορετικό έχουν τα bucket καθίσματα του CUPRA Born

Το νέο Cupra Born αποδεικνύει ότι o εξηλεκτρισμός και οι επιδόσεις ταιριάζουν τέλεια, όντας το πρώτο κλιματικά ουδέτερο όχημα της μάρκας (CO2 neutral). Το μοντέλο μηδενικών εκπομπών ρύπων θα μπει στην παραγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο εργοστάσιο του Zwickau του VW Group στη Γερμανία, όπου η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται στην αλυσίδα εφοδιασμού και την παραγωγή πρώτων υλών. Οι υπόλοιπες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη για το ηλεκτρικό Cupra Born! (Video)

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.