Επίσημο: Αυτό είναι το ανανεωμένο Ford Fiesta και Fiesta ST (Video)


Έφτασε η στιγμή για την αποκάλυψη του ανανεωμένου Ford Fiesta με πιο σύγχρονη εμφάνιση, νέες τεχνολογίες και «ηλεκτρισμένες» εκδόσεις μαζί με την κορυφαία έκδοση ST.

  • 16/9/2021

Η Ford αποκαλύπτει το νέο και αισθητικά ανανεωμένο Fiesta με πολλές ενέσεις τεχνολογίας και εξηλεκτρισμού. Στην ουσία είναι το προγραμματισμένο facelift στο μέσο του κύκλου ζωής της τρέχουσας γενιάς του δημοφιλούς supermini της Ford.

Αισθητικά το νέας σχεδίασης καπό με το αυξημένο ύψος δίνει περισσότερο δυναμισμό στο εμπρός μέρος, ενώ το σήμα της Ford έχει μετακομίσει από το καπό και πλέον βρίσκεται εντός της μάσκας. Ταυτόχρονα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των εκδόσεων του Fiesta, με ξεχωριστές λεπτομέρειες και διαφορετική μάσκα για τις Trend, Titanium, ST-Line και Active, ενώ διατίθενται και τα πακέτα Vignale για τις εκδόσεις Titanium, ST-Line και Active.

Στάνταρ είναι οι LED προβολείς και φώτα ημέρας, ενώ τα προαιρετικά πίσω φώτα LED συμπληρώνονται με ένα Premium Black εξωτερικό φινίρισμα. Επίσης, προαιρετικά διατίθενται και οι προβολείς Matrix LED με την αντιθαμβωτική λειτουργία. Το παρόν στο νέο Fiesta δίνουν και 7 νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου με τροχούς 17 ή 18 ιντσών.

Εντός, ξεχωρίζει ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων που προέρχεται από το Puma με διαγώνιο 12,3 ιντσών. Οι τεχνολογίες και τα συστήματα υποβοήθησης είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στο νέο Fiesta το σύστημα Wrong Way Alert, όταν η πλατιά ομπρέλα των συστημάτων υποβοήθησης του αυτοκινήτου περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Speed Sign Recognition, Active Park Assist, Blind Spot Information System (BLIS) με Cross Traffic Alert και Active Braking, Lane-Keeping Aid και Pre-Collision Assist με Active Braking.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τον γνωστό 1.0 λίτρου EcoBoost Hybrid που διατίθεται και πάλι σε εκδόσεις ισχύος 100, 125 και 155 ίππων, σε συνδυασμό με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Ο 1.000άρης EcoBoost Hybrid των 125 ίππων διατίθεται και με 7τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift.

Τεχνολογικά, τα μοντέλα EcoBoost Hybrid, στη θέση του εναλλάκτη, έχουν μία ενσωματωμένη μίζα-γεννήτρια (BISG) που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα και επιτρέπει την ανάκτηση και την αποθήκευση της ενέργειας από το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

Όπως ανακοινώνει η Ford, οι υβριδικές εκδόσεις μπορούν να εξασφαλίσουν αυξημένη οικονομία καυσίμου έως και 10% σε αστικές συνθήκες οδήγησης σε σύγκριση με εκείνες που κινούνται από έναν μη υβριδικό 1.000άρη EcoBoost.

Στη βάση της γκάμας υπάρχει ο 1.0 EcoBoost των 100 ίππων, όχι όμως και ο diesel των 1.500 κυβικών, καθώς οι κινητήρες πετρελαίου απουσιάζουν εντελώς.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στα τρία προφίλ οδήγησης που υπάρχουν (Normal, Sport και Eco), ενώ στo Fiesta Active υπάρχουν επιπλέον τα προγράμματα λειτουργίας Trail και Slippery.

Ταυτόχρονα, όπως όλη η γκάμα, ανανεώθηκε και το κορυφαίο Fiesta ST έχοντας πλέον ένα πιο επιθετικό εμπρός μέρος, ενώ ο κινητήρας 1.5 λίτρων EcoBoost αποδίδει και πάλι 200 ίππους, αλλά με αυξημένη ροπή από τα 290 στα 320 Nm.

Η έκδοση ST κουβαλά όλα τα τεχνολογικά καλούδια της απερχόμενης γενιάς, όπως το μπλοκέ διαφορικό Quaife. Οι επιδόσεις του Fiesta ST είναι φυσικά «καυτές» με το 0-100 να έρχεται σε 6,5 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 230 χλμ/ώρα.