Επίσημο: H Ford αποχαιρετά το Fiesta με ένα συγκινητικό video (video)


H Ford ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της παραγωγής του Fiesta τον Ιουνίου του 2023, μετά από 46 χρόνια επιτυχημένης πορείας. 

  • 26/10/2022

Αυτό που προέκυψε ως σενάριο το τελευταίο 24ωρο, τελικά επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το πρωί της Τετάρτης (26/10). Η Ford ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του Fiesta θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου του 2023, βάζοντας τέλος στην 46χρονη ιστορία του επιτυχημένου supermini των 7 γενιών.

«Καθώς μια εποχή τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι, μια άλλη μόλις ξεκινά. FarewellFiesta, ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στο μικρό αυτοκίνητο που μας έχει αγγίξει όλους - ευχαριστoύμε για όλες τις αναμνήσεις. Αλλά ειλικρινά, ανυπομονώ να σας δείξω τι έχουμε μπροστά μας. Μείνετε συντονισμένοι!», ανέφερε σε tweet του ο επικεφαλής της Ford Europe, Martin Sander, προαναγγέλλοντας την έλευση ηλεκτρικών οχημάτων με συγκεκριμένα hashtags.

Το δικό της «αντίο» στο Ford Fiesta είπε και η Ford Motor Ελλάς, με ανάρτησή της στο Facebook: «Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στο μικρό αυτοκίνητο που μας έχει αγγίξει όλους. Οι μεγάλες στιγμές, οι μικρές στιγμές και όλες οι ‘πρωτιές’ - ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις. #FarewellFiesta. Καθώς μια εποχή τελειώνει, μια άλλη είναι έτοιμη να αρχίσει - και ανυπομονούμε να σας δείξουμε τι θα ακολουθήσει»

Από την πλευρά του, ο Martin Sander γνωστοποίησε το τέλος της παραγωγής και των S-Max και Galaxy, αλλά και την παρουσίαση 3 επιβατικών EV και 4 επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη μέχρι το 2024. «Στην «Ευρώπη, η Ford επιταχύνει τις προσπάθειές της να προχωρήσει στην ηλεκτροκίνηση, με τα επιβατικά μας οχήματα να είναι πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030 - και όλα τα οχήματα σε ολόκληρη τη γκάμα της Ford έως το 2035. Καθώς ετοιμαζόμαστε να μεταβούμε σε ένα ηλεκτρικό μέλλον, θα διακόψουμε την παραγωγή των S-Max και Galaxy στη Βαλένθια της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2023 και θα διακόψουμε την παραγωγή του Fiesta στην Κολωνία της Γερμανίας έως τα τέλη Ιουνίου 2023.

Θα παρουσιάσουμε 3 νέα συναρπαστικά ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα και 4 νέα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη έως το 2024. Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε περισσότερα από 600.000 ηλεκτρικά οχήματα στην περιοχή μέχρι το 2026 και η παραγωγή ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στο Κέντρο Ηλεκτρισμού της Κολωνίας θα φτάσει το 1,2 εκατ. οχήματα σε ένα χρονικό διάστημα έξι ετών».

Η Ford έχει ήδη σταματήσει την 3θυρη έκδοση του Fiesta, με την 5θυρη να επανέρχεται στους ελληνικούς καταλόγους πριν από λίγες μέρες, αλλά σε περιορισμένες εκδόσεις. Αν και το Ford Puma θα μετατραπεί σε EV το 2024, το Fiesta, που ως θερμικό μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα, δεν θα έχει ανάλογη τύχη. Άλλωστε, οι πωλήσεις των SUV είναι σαφώς περισσότερες από αυτές των supermini, τα οποία έχουν μεγάλο κόστος για να «μετατραπούν» σε ηλεκτρικά.

Όπως ανέφερε και ο Sander, το εργοστάσιο παραγωγής του Fiesta στην Κολωνία θα μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οπότε το καθόλα επιτυχημένο supermini της Ford θα έμενε χωρίς «στέγη».

Δείτε το αποχαιρετιστήριο video της Ford για το Fiesta, στο οποίο παρουσιάζεται η συγκινητική αναδρομή στην ιστορία ενός από τα πιο εμβληματικά μικρά στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης.