Επίσημο: H Renault πουλάει την AvtoVAZ


Η Renault πουλά όλο το μερίδιο της στην AvtoVAZ, θέλοντας να αποκοπεί εντελώς από την δραστηριότητά της στην Ρωσία. Ο όρος για δυνατότητα εξαγοράς ξανά των μετοχών εντός 6 ετών αφήνει ανοικτό το παράθυρο επιστροφής της.

  • 16/5/2022

Η Renault ανακοίνωσε και επίσημα πως θα πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στην AvtoVAZ σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο, με την υποσημείωση ότι η συμφωνία περιλαμβάνει 6ετή προθεσμία-οψιόν εξαγοράς (buyback) των μετοχών της.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, το μερίδιο της που αντιστοιχεί στο 67,69% των μετοχών στην AvtoVAZ θα πωληθεί στο Ρωσικό Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Μηχανών, που ονομάζεται Nami, έναντι συμβολικού ποσού.

Η Renault  θυμίζουμε ότι είχε εξαγοράσει αρχικά ποσοστό 10% στην AvtoVAZ το 2008 και σταδιακά απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ρωσικής εταιρείας.

«Σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo.

Η γαλλική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 15% στο γαλλικό κράτος, δήλωσε ότι η ταμειακή ζημία της θα έφτανε σε ύψος σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πιθανό κόστος της αναστολής των εργασιών της στη Ρωσία.

Η συμφωνία μάλιστα περιλαμβάνει 6ετή προθεσμία-οψιόν εξαγοράς (buyback) των μετοχών της AvtoVAZ, κάνοντας δυνατή την επιστροφή της Renault στη Ρωσία εντός 6 ετών, εάν οι πολιτικές και πολεμικές συνθήκες το επιτρέπουν.