Επιστρέφει το Renault Clio στην κορυφή των πωλήσεων στην Ευρώπη


Για το Μήνα Μάιο η κίνηση της αγοράς αυτοκινήτου στις Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε να επανακάμπτει από το πρόσφατο lockdown. Παρόλα αυτά, έχει δρόμο ακόμα για να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 1/7/2020

Συλλέγοντας τα στοιχεία από τις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, το νο. 1 μοντέλο σε πωλήσεις για το Μάιο ήταν το νέο Renault Clio. Καταγράφοντας 16.028 ταξινομήσεις άφησε αρκετά πίσω του, στη δεύτερη θέση, το Volkswagen Golf (13.125 ταξινομήσεις). Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Peugeot 208 (10.997 ταξινομήσεις), στην τέταρτη το Dacia Sandero (10.651 ταξινομήσεις), ενώ στην πέμπτη ανέβηκε ένα ακόμα μοντέλο της Renault, το Captur (10.047 ταξινομήσεις).

Αναφορικά με την ίδια την αγορά, σημείωσε ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης. Από το -78% του Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η πτώση του Μάϊου ανήλθε στο -57%, διαθέτοντας συνολικά 622.067 μονάδες. Σε επίπεδο κατηγοριών, τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν τα SUV, με 40% επί των πωλήσεων, ενώ ακολουθούν τα super mini με 20% και τα μικρομεσαία, με 15%.

Εκεί που τα νούμερα δείχνουν θετικά, είναι στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Τα αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα σημείωσαν πτώση μεν αλλά μόνο 8%, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των υπολοίπων κατηγοριών, συντέλεσε στο να ανέλθει το μερίδιό τους στο 15,3% του συνόλου, έναντι 7,2% του Μαΐου του 2019. Πρακτικά οι πωλήσεις τους έχουν φτάσει να είναι οι μισές από αυτές των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων!

Σύμφωνα με το Felipe Munoz, παγκόσμιο αναλυτή της JATO Dynamics, «η κρίση μας έδειξε ότι η υβριδική ζήτηση και η ανάπτυξη αλληλοεπιδρούν, ενώ τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος λόγω των χαμηλότερων τιμών τους. Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι τα ήπια υβρίδια οχήματα θα ενισχύσουν σύντομα τις πωλήσεις των υβριδικών». Για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η Renault κατακτά και πάλι την πρώτη θέση, με το Zoe. To VW e-Golf και το Tesla Model 3 ακολουθούν. Θα έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον, να δούμε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες, που θα εισέλθει στην αγορά το VW ID.3. Όσο για τα PHEV, εκεί λάμπει το Ford Kuga, αφήνοντας πίσω του το Mitsubishi Outlander.