Έρευνα: Αυτό το τραγούδι της Φουρέιρα είναι το πιο επικίνδυνο να ακούτε ενώ οδηγείτε (videos)


Μουσική και οδήγηση συνήθως πάνε μαζί, όμως, αυτή η έρευνα έρχεται να αναδείξει τα ελληνικά τραγούδια που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Δείτε τη λίστα με το top10. 

  • ΦΩΤ.: PANIKRECORCDSTUBE/ YOUTUBE
  • 7/3/2024

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μουσική και οδήγηση συμβαδίζουν, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα τραγούδια κατάλληλοι «συγκυβερνήτες» στο δρόμο. Ορισμένες μελωδίες μπορούν να αποσπάσουν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του οδηγού από τον δρόμο, προκαλώντας απώλεια της συγκέντρωσης ή ακόμη και προτρέποντας τούς οδηγούς να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι!

Έχοντας αυτό κατά νου, η Compare the Market AU συνέταξε έναν δείκτη που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες απόσπασης της προσοχής, όπως το BPM, η ενέργεια, η χορευτικότητα και η φωτεινότητα, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ανάλυσης API του Spotify, για να απονείμει στα δημοφιλή τραγούδια της λίστας αναπαραγωγής για οδήγηση μια συνολική βαθμολογία απόσπασης της προσοχής.

Τα 10 Ελληνικά τραγούδια που αποσπούν περισσότερο την προσοχή είναι τα εξής:

ΤίτλοςΚαλλιτέχνηςΣκορ απόσπασης προσοχής  (%)
Oh MamiΕλένη Φουρέιρα64.4406811
Ya HabibiKings53.9378991
ΓδύσουAPON53.6656045
El TelephoneΕλένη Φουρέιρα44.2018632
Έκπτωτος ΆγγελοςΝίκος Οικονομόπουλος43.2619275
7/7Ιουλία Καλλιμάνη42.0662188
ΒατερλώΆννα Βίσση40.7413108
1000 σπίρταΑντώνης Ρέμος40.5253015
Ασ τα λέμε καλάΛένα Ζευγαρά40.4466878
ΑίμαΆννα Βίσση40.4131192

Μπορείτε να βρείτε την αναλυτική λίστα των 90 plus Ελληνικών τραγουδιών της μελέτης πατώντας ΕΔΩ.

Με βάση τους παραπάνω παράγοντες, το 'Oh Mami' της Ελένης Φουρέιρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως το τραγούδι που αποσπά περισσότερο την προσοχή των οδηγών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό BPM (301) και το σκορ χορευτικότητας (110) βάσει των δεδομένων του Spotify, που μπορεί να κάνει τους οδηγούς να κουνούν τα πόδια τους ή να κινηθούν μαζί με τη μουσική.

Επίσης, η εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία ενέργειας (190) θα μπορούσε ακόμη και να κάνει τους οδηγούς να αγχώνονται, κάτι που ίσως δεν είναι ιδανικό για μια ήρεμη βόλτα με το αυτοκίνητο. Αυτός ο συνδυασμός υψηλού BPM, ενέργειας και χορευτικότητας συμβάλλει στην υψηλή βαθμολογία απόσπασης της προσοχής 64.4%. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το 'Ya Habibi' με BPM 280 που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ορισμένων οδηγών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το υψηλό επίπεδο ενέργειας (190) μπορεί επίσης να συμβάλλει στην απόσπαση της προσοχής, αλλά η σχετικά χαμηλότερη βαθμολογία χορευτικότητας (88) υποδηλώνει ότι μπορεί να μην προτρέπει σε σωματική κίνηση.

Το “Γδύσου” - APON διεκδικεί την τρίτη θέση το οποίο έχει γρήγορο ρυθμό και η βαθμολογία χορευτικότητας (73) υποδηλώνει ότι το τραγούδι ενδεχομένως να οδηγήσει σε σωματική κίνηση και συμβάλλει στη συνολική βαθμολογία απόσπασης της προσοχής 53.6%. 

Την πρώτη 5άδα των τραγουδιών που αποσπούν περισσότερο την προσοχή από την οδήγηση συμπληρώνουν το “El Telephone'' της Φουρέιρα και το 'Έκπτωτος Άγγελος' του Οικονομόπουλου. Ο συνδυασμός υψηλής ενέργειας (62) και χορευτικότητας (70) του τραγουδιού της Φουρέιρα οδηγεί σε ένα σημαντικό σκορ απόσπασης της προσοχής 44.2%, καθώς ο έντονος ρυθμός του θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο οι οδηγοί να θέλουν να κινηθούν στο ρυθμό της μουσικής. Ενώ το «Έκπτωτος Άγγελος» έχει υψηλό BPM 76 και υψηλή χορευτικότητα 70, οδηγώντας σε βαθμολογία απόσπασης της προσοχής 43.6% ειδικά αν είσαι φρεσκοχωρισμένος!

Ο γενικός διευθυντής γενικών ασφαλίσεων της Compare the Market Australia, Adrian Taylor, δήλωσε: «Η επιλογή της σωστής μουσικής κατά την οδήγηση είναι κάτι περισσότερο από θέμα προσωπικού γούστου- μπορεί να είναι θέμα οδικής ασφάλειας. Η απόσπαση της προσοχής ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι μπορεί να σας κάνει να οδηγείτε επικίνδυνα, η οποία – εκτός από την αύξηση του κινδύνου ατυχήματος – μπορεί επίσης να αυξήσει τα ασφάλιστρά σας εάν καταλήξετε με κλήσεις ή κακό ιστορικό οδήγησης. Ανεξάρτητα από το τι τραγούδια ακούτε, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην οδήγηση, τόσο για τη δική σας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των άλλων”.

Για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών που αποσπούν λιγότερο την προσοχή κατά την οδήγηση, πατήστε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αντάλλαξες Ferrari με Twingo» - H Shakira «σφάζει» τον Pique στο νέο της τραγούδι (video)

Ηρεμία α λα Gran Turismo: Χαλαρώστε με τραγούδια από το δημοφιλές video game (video)

Οι δρόμοι στην Ουγγαρία «παίζουν» μουσική για να μην παραβιάζεται το όριο ταχύτητας (video)