Έρευνα: Πώς θα ήταν οι πόλεις αν τις σχεδίαζαν αυτοκινητοβιομηχανίες (photos)


Τι θα λέγατε για μια πόλη με δρόμους που φορτίζουν το EV σας, ή αν τα κτίρια έμοιαζαν με οχήματα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Vanarama
  • 5/11/2023

Είναι γνωστό ότι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες απλώνουν τα «πλοκάμια» τους σε τομείς πέρα από την αυτοκίνηση, αγγίζοντας διαφορετικά πεδία της καθημερινότητας, στα οποία δεν εξειδικεύονται. Για παράδειγμα, η BMW είχε κατασκευάσει ένα έλκηθρο, ενώ η Tesla έχει δημιουργήσει τη δική της τεκίλα.

Η Toyota πήγε τη φιλοσοφία της «εξάπλωσης» ένα βήμα παραπέρα, χτίζοντας τη δική της πόλη, ονόματι Woven City, στους πρόποδες του βουνού Fuji στην Ιαπωνία, η οποία μάλιστα αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους της κατοίκους ακόμη και μέσα στο 2024. Πώς θα ήταν λοιπόν ο κόσμος, αν οι πόλεις σχεδιάζονταν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες; Η Vanarama, εταιρεία leasing για van στο Ην. Βασίλειο, έχει την απάντηση.

Tesla

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, η Vanarama εξέλιξε την ήδη υπάρχουσα «πόλη» του CEO της Tesla, Elon Musk, Snailbrook, η οποία βρίσκεται κοντά στο Austin του Τέξας και αποτελεί έναν συνδυασμό όλων των επιχειρήσεων που δημιούργησε ο ίδιος.

Η εκδοχή της πόλης που φαντάστηκε η βρετανική εταιρεία έχει ως επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση, ενώ ο σχεδιασμός των κτιρίων έχει ξεκάθαρα εμπνευστεί από τις καθαρές γραμμές των μοντέλων της Tesla. Φυσικά, οι δρόμοι προσφέρουν ασύρματη φόρτιση, με μαγνητικά πηνία κάτω από την άσφαλτο που μεταφέρουν την τάση στο αντίστοιχο πηνίο στο κάτω μέρος του εκάστοτε οχήματος.

BMW

Η φανταστική πόλη της BMW έχει χτιστεί γύρω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις που, στην πραγματική ζωή, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Μονάχου. Στο όραμα της Vanarama, ο επιβλητικός πύργος «συνοδεύεται» από 6 κυλινδρικά κτίρια, τα οποία αποτίουν φόρο τιμής στους θρυλικούς κινητήρες I6 της BMW.

Στο βάθος μπορεί να διακρίνει κανείς δύο ακόμη κτίρια, τα οποία έχουν λάβει το σχήμα της γρίλιας 'kidney' των BMW M3 και Μ4. Όπως είναι αναμενόμενο, η πόλη έχει ντυθεί στα χρώματα του τμήμα υψηλών επιδόσεων των Γερμανών, αφού η BMW M χρησιμοποιεί κατά κόρον το κόκκινο και το μπλε.

Dacia

Στην πραγματικότητα, οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Dacia βρίσκονται στο Mioveni της Ρουμανίας. Η Vanarama εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, συνδυάζοντάς την με πιο μοντέρνα στοιχεία που θυμίζουν τη στυλιστική προσέγγιση του ομίλου Renault, στον οποίο ανήκει κι η Dacia.

Το μπεζ και το πορτοκαλί είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στα κτίρια, ενώ στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ένα συνεδριακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων που φέρει το λογότυπο της Dacia και του οποίου η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από γυαλί.

Lamborghini

Για τη δημιουργία της πόλης της Lamborghini χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο του Μονακό. Μια πόλη χτισμένη πάνω στην ακτή, με πολυτελή κτίρια και ξενοδοχεία, των οποίων πρωταρχικό χαρακτηριστικό είναι η εντυπωσιακή και μοντέρνα αρχιτεκτονική. Ουρανοξύστες με καμπυλωτό σουλούπι, που φυσικά φέρουν στυλιστικά στοιχεία των μοντέλων της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τα LED φωτιστικά σώματα της Revuelto.

Το άγαλμα ενός ταύρου δε θα μπορούσε να λείπει από το τοπίο, ως απευθείας νύξη στο λογότυπο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την Sant'Agata Bolognese. Όσο για τη χρωματική παλέτα που έχει υιοθετηθεί, το φωσφοριζέ πορτοκαλί και οι τόνοι του γκρι είναι οι αποχρώσεις που κυριαρχούν. Εκτός αυτού, τα φώτα της Lanzador έχουν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, κατά μήκος αυτού.

Πηγή: Vanarama

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα: Οι πόλεις της Ευρώπης με το χειρότερο μποτιλιάρισμα - Η κατάταξη Αθήνας και Θεσσαλονίκης (πίνακας)

Έρευνα: Η Ήπειρος στα κορυφαία road trips του κόσμου με ηλεκτρικό αυτοκίνητο!