Έρευνα της Volvo δείχνει πως τα ελεύθερα κατοικίδια στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνα


Μία έρευνα της σουηδικής εταιρίας και της Harris Poll έδειξε πως τα ελεύθερα κατοικίδια στο αυτοκίνητο προκαλούν άγχος και απόσπαση προσοχής.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/8/2019

Το άγχος στο αυτοκίνητο προκαλεί μη ασφαλή οδηγική συμπεριφορά και δεν αφορά μόνο στους επιβαίνοντες αλλά και στα κατοικίδια. Το «πείραμα» κατέγραψε για 30 ώρες στο δρόμο την συμπεριφορά 15 οδηγών με τους σκύλους τους ώστε να εξετασθεί αν και κατά πόσο επηρεάζεται η οδηγική απόδοση.

Τα συγκριτικά αποτελέσματα είχαν να κάνουν με τους σκύλους «δεμένους» με τα λουριά τους, τις ζώνες ασφαλείας, κιβώτια μεταφοράς κ.α. σε σχέση με όταν είναι ελεύθερα στην καμπίνα.

Το πόρισμα έδειξε πως στην τελευταία περίπτωση η επικινδυνότητα κατά την οδήγηση σχεδόν διπλασιάστηκε αφού παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου στην πλάτη του οδηγού να ανεβαίνει ο σκύλος ή ο οδηγός να χάνει την προσοχή του από τον δρόμου έχοντας στο νου του τον τετράποδο φίλο του που χαζεύει από το ανοιχτό παράθυρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως καταγράφηκαν 274 επικίνδυνες περιπτώσεις (με χρόνο απόστασης προσοχής του οδηγού 1h 39 min) με τους σκύλους ασφαλισμένους και 649 όταν είναι ελεύθεροι (με χρόνο 3h 39 min).

"Όταν τα κατοικίδια ζώα περιφέρονται ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο μπορούν να είναι χαριτωμένα και διασκεδαστικά, αλλά δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους οδηγούς όσο και για τα ίδια αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος λόγω απόσπασης προσοχής του οδηγού", δήλωσε η Dr. Elisa Mazzaferro . "Δυστυχώς, στον τομέα μου, βλέπουμε συχνά τέτοιες πιθανές καταστροφικές που μπορούν να αποφευχθούν απλώς ασφαλίζοντας τα ζώα μας". Οπότε προσοχή, μην οδηγείτε με ελεύθερους τους σκύλους στο αυτοκίνητο!