Έρχεται ηλεκτρική Lamborghini έως το 2030!


Το πλάνο της για «εξηλεκτρισμό» και ένα πλήρως ηλεκτρικό supercar μέχρι το τέλος της δεκαετίας ανακοίνωσε η Lamborghini.

  • 18/5/2021

Η Lamborghini ξεδίπλωσε τα άμεσα σχεδιά της για πέρασμα στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Στην διαδικτυακή παρουσίαση με τίτλο "Direzione Cor Tauri", o Πρόεδρος και CEO της Lamborghini,  Stephan Winkelmann παρουσίασε τον οδικό χάρτη της ιταλικής εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. 

Έχοντας ως ορίζοντα το τέλος της δεκαετίας, η ιταλική φίρμα ανακοίνωσε ένα μακρόπνοο πλάνο με όλα της τα μοντέλα να «ηλεκτρίζονται» μέχρι το 2024 και το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό supercar από τη Modena να παρουσιάζεται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Lamborghini προβλέπει τρεις φάσεις έως το 2030. Στην πρώτη από αυτές, η οποία περιλαμβάνει χρονικά τα έτη 2021 και 2022, η εταιρεία από την Sant’Agata θα συνεχίσει να εξελίσσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με έμφαση στις 12κύλινδρες μονάδες της για δύο νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν και μένουν πιστά στη λαμπρή ιστορία και το DNA της μάρκας.  

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η μετάβαση στην υβριδική τεχνολογία, η οποία χρονικά θα φθάνει μέχρι το τέλος του 2024. Το 2023 η εταιρεία θα λανσάρει το πρώτο της υβριδικό μοντέλο μαζικής παραγωγής, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 ολόκληρη η γκάμα θα είναι εξηλεκτρισμένη.

«Η απόδοση και η αυθεντική οδηγική εμπειρία Lamborghini θα παραμείνουν στο επίκεντρο των μηχανικών και τεχνικών της εταιρείας, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και με την χρήση των ελαφρών υλικών από ανθρακονήματα θα βοηθήσουν στη μείωση του βάρους που θα φέρει ο εξηλεκτρισμός. Ο στόχος της εταιρείας είναι η μείωση των εκπομπών CO2 στα προϊόντα της κατά 50% έως τις αρχές του 2025.» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η υβριδική «μεταμόρφωση» θα περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ στην ιστορία της Lamborghini.

Στην τρίτη και τελική φάση του προγράμματος εξηλεκτρισμού η εταιρεία εστιάζει στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, με το πρώτο από αυτά να παρουσιάζεται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Η Lamborghini σχεδιάζει την παρουσίαση ενός τέταρτου πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου στο μέλλον που θα προστεθεί στη γκάμα δίπλα στις Sian, Aventador και Huracan. Η τεχνολογική καινοτομία σε αυτήν τη φάση θα προσανατολιστεί στην εξασφάλιση «υψηλής απόδοσης και στην τοποθέτηση του νέου ηλεκτρικού μοντέλου στην κορυφή της κατηγορίας του», δήλωσε χαρακτηριστικά η ιταλική φίρμα.

Ο Stephan Winkelmann, Πρόεδρος και CEO της Lamborghini, δήλωσε: «Το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Lamborghini είναι απαραίτητο στο πλαίσιο ενός ριζικά μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο θέλουμε να συνεισφέρουμε συνεχίζοντας να μειώνουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η απάντησή μας είναι ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τα προϊόντα μας και το εργοστάσιο στην Sant’Agata, που μας θα μας οδηγήσουν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον ενώ παραμένουμε πάντα πιστοί στο DNA μας.»

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.