Έτοιμος ο «δούρειος ίππος» του Βιετνάμ. Η Αμερική ο πρώτος στόχος


Η βιετναμέζικη VinFast είναι έτοιμη να «επιχειρήσει» στη διεθνή αυτοκινητική σκηνή, περνώντας στην παραγωγή το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εργοστασίου στην Βόρεια Αμερική.

  • 28/3/2021

Ως γνωστόν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και μπορεί ο η στρατιωτική εκστρατεία των Αμερικανών στο μακρινό Βιετνάμ να έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους, όχι όμως και από εκείνους που είχαν την τύχη ή την ατυχία να γεννηθούν σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ασίας.

Υπό άλλες συνθήκες, λοιπόν, η είδηση ότι η άσημη VinFast ετοιμάζεται να περάσει στη μαζική παραγωγή το πρώτο ηλεκτρικό τετράτροχο στην ιστορία της θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Δεν είναι όμως μόνον η πρώτη φιλόδοξη προσπάθεια της VinFast εκείνη που έχει κερδίσει την προσοχή μας αλλά η δεδηλωμένη πρόθεση των Βιετναμέζων να κατακτήσουν την αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Η VinFast, η οποία παρεμπίπτοντος ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο του Βιετνάμ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο στο San Francisco των H.Π.Α. και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για τη δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής στην αμερικανική ήπειρο.

Το επεκτατικό πλάνο της VinFast προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη 35 σημείων πώλησης μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας με αφετηρία το 2022.

Την ίδια χρονιά η VinFast πρόκειται να δραστηριοποιηθεί τόσο στον Καναδά όσο και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσφέροντας δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητα SUV.

Το πρώτο από αυτά είναι το VF e34, ένα όχημα ελευθέρου χρόνου με μήκος 4,3 μέτρων και απόσταση από το έδαφος 18 εκατοστών.

Ο ένας και μοναδικός ηλεκτροκινητήρας του θα παράγει 110 kW (150 ίππους) και 242 Nm ροπής, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 42 kWh.

Η αυτονομία του βιετναμέζικου SUV θα φτάνει τα 300 χιλιόμετρα, ενώ όλα τα μέρη του αυτοκινήτου θα συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση δέκα ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι στο Βιετνάμ μπορούν ήδη να δεσμεύσουν ένα από τα πρώτα αντίτυπα του αυτοκινήτου, οι πρώτες παραδόσεις του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2021.

Φυσικά στην γκάμα της VinFast πρόκειται να προστεθούν και άλλα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, τα οποία θα αυξήσουν και μάλιστα σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής της σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό ή ακόμα και… εχθρικό.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.