Έτσι θα είναι στο μέλλον τα αυτοκίνητα πόλης


Το concept που παρουσίασε η Renault θα είναι ένα ηλεκτρικό citycar για κοινή, car-sharing, χρήση στην πόλη.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/1/2021

Πρόσφατα η Renault παρουσίασε τα πλάνα της για το μέλλον και για όλες τις εταιρίες της. Ανάμεσα σε αυτές και μία «υπό-μπράντα» με την ονομασία Mobilize, της οποίας τα σήματα προφανώς θα τα δούμε στον αντικαταστάτη του Twizy.

Προς το παρόν τα βλέπουμε στο πρωτότυπο EZ-1 το οποίο ξεχωρίζει από την φουτουριστική του εμφάνιση και το μέγεθος του που μας παραπέμπει στο Smart. Όπως μπορούμε να δούμε πρόκειται για συμπαγών διαστάσεων citycar με σχεδόν ανύπαρκτους προβόλους και χώρους για δύο άτομα.

Με τον δεύτερο να κάθεται πίσω από τον οδηγό, αφού το αμάξωμα έχει πολύ μικρό πλάτος. Το μήκος του φτάνει μόλις τα 2,3 μέτρα και όπως λέει η Renault σε μία θέση που πιάνει ένα συμβατικό αυτοκίνητο μπορούν να χωρέσουν τουλάχιστον δύο EZ-1 προς αποσυμφόρηση του συνωστισμού στις πόλεις.

Το σύστημα πρόωσης είναι ηλεκτρικό με εύκολη και γρήγορη προσθαφαίρεση της μπαταρίας ώστε να μην χάνεται χρόνος στην διαδικασία φόρτισης. Πέρα από την ιδιωτική χρήση, το μεγαλύτερο νόημα ύπαρξης για το EZ-1 θα είναι η κοινή του χρήση με τους οδηγούς να έχουν πρόσβαση και χρέωση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό app στο smartphone τους.

Πρακτικά ένα τέτοιο αυτοκίνητο όπως το EZ-1 κατατάσσεται στη κατηγορία των Heavy Quadricycles, μαζί με το Ami που είχε παρουσίασε η Citroen πέρυσι ή το Minimo της Seat.