Ευάλωτα σε κλοπή τα αυτοκίνητα με κάρτα-κλειδί σύμφωνα με την ADAC


Έρευνα της ADAC αναδεικνύει τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν από τη χρήση κάρτας-κλειδί σε 234 αυτοκίνητα της ευρωπαϊκής αγοράς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/1/2019

Σημαντικά κενά ασφαλείας παρουσιάζει η πλειονότητα των αυτοκινήτων στις εξοπλιστικές προδιαγραφές των οποίων περιλαμβάνεται το περίφημο “Keyless Entry” ή αν προτιμάτε η κάρτα-κλειδί.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε η ADAC, περιλαμβάνοντας σε αυτή 237 μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ανάμεσα σε αυτά, μόλις τα 3 κατάφεραν να προβάλλουν την απαιτούμενη αντίσταση στις προσπάθειες παραβίασης του οχήματος και έναυσης του κινητήρα, μια διαδικασία που πραγματοποιείται ακόμα και από απόσταση με συσκευές που πωλούνται στο διαδίκτυο.

Οι συσκευές αυτές εντοπίζουν το σήμα που εκπέμπεται από τις κάρτες-κλειδιά και το αναμεταδίδουν-ενισχύουν ώστε το όχημα να θεωρήσει ότι το κλειδί βρίσκεται κοντά στο όχημα ή ακόμα και στο εσωτερικό του.

Μια εύκολη λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση του κλειδιού σε θήκη που να αποτρέπει την εκπομπή του σήματος και ως εκ τούτου την υποκλοπή του.

Για την ιστορία και μόνο, τον τίτλο των ασφαλέστερων “key less” αυτοκινήτων κατέκτησαν οι προτάσεις της Jaguar-Land Rover και ειδικότερα, η Jaguar i-Pace, το Land Rover Discovery και το Range Rover Evoque.