Ευρωπαϊκή αγορά: Πτώση πωλήσεων 8% τον Ιούνιο


Οι ταξινομήσεις νέων μοντέλων σημείωσαν πτώση 7,9% τον περασμένο μήνα με μεγάλες απώλειες για τις Nissan, Volvo, Honda και Fiat Chrysler Automobiles.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/7/2019

Οι ταξινομήσεις έπεσαν στα 1,49 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τα 1,62 του ίδιου περσινού μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA, συνυπολογίζοντας και δύο λιγότερες ημερολογιακά εργάσιμες ημέρες.

Η γκάμα της Nissan σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση κατά 27% τον Ιούνιο. Ακολούθησαν οι Volvo και Honda με πτώση 22% και 19%, αντίστοιχα. Με λιγότερες πωλήσεις έκλεισε ο μήνας και για τις FCA (-14%), BMW (-10%), VW Group (-9,6%), Daimler (-8,2%) και PSA Group (-8,2%).

Από το VW Group η Seat είχε θετικό πρόσημο κατά 7,4% με την Audi στο -9% και την Skoda επίσης στο -8,5%. Επίσης από το PSA Group η DS ήταν στο 6,4% με την Peugeot στο -11%, την Opel στο -9,7% και την Citroen στο -3,6%. H Ford ήταν στο -5,4%.

Στους κατασκευαστές από την Ασία η Lexus ήταν στο 8,7%, η Toyota στο 1,8% και η Kia στο 1,1%. Αντίθετα η Hyundai έπεσε κατά 6,3%.

Για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη συμπιέζει τα κέρδη μετά από μία έντονη πτώση στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές που μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερες προειδοποιήσεις για απώλειες.

Η Daimler δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια αναφορά που κρούει το καμπανάκι για μείωση του κόστους, συμπεριλαμβάνοντας και αυτό για τις ανακλήσεις σχετικά με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων σε πετρελαιοκίνητα οχήματα. Τον Μάιο η BMW ανακοίνωσε την πρώτη ζημία της σε μια δεκαετία και στο βασικό τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας της.